Känner sig hemma i Norrland

I hennes utgivning finns ett antal krönikesamlingar och numera även flera romaner. Martina Haag har tidigare också jobbat som skådespelare och krönikör. Senaste romanen heter Glada hälsningar från Missångerträsk.

Martina Haag, Foto: Andreas von Gegerfelt
Romanen Glada hälsningar från Missångerträsk rymmer mycket humor och dråpligheter, men även en hel del sorg. Martina Haags karaktärer befinner sig alla på något sätt i en livskris. Ur desperationen föds en omtumlande historia och många överraskande möten.

Den 24 november 2011 besöker Martina Haag Bibliotekscaféet i Umeå stadsbibliotek. Minabibliotek har pratat med författaren om boken och om hennes skrivande.

Varför skriver du?
– Jag tycker att det är så himla roligt. Jag skulle skriva även om jag inte fick betalt för att jag tycker att det är så roligt.

Hur kompletterar dina olika yrkesval varandra?
– Jag bestämmer inte så mycket innan jag börjar skriva utan kommer på några personer som får mötas. Jag har jobbat mycket med improvisationsteater och då är det ju mycket sådant, att jag kanske bestämmer att jag är en lastbilschaufför och sedan försöker jag tänka mig hur den här lastbilschauffören reagerar i olika situationer. Precis så var det när jag började skriva Glada hälsningar från Missångerträsk och jag blev själv förvånad över hur historien utvecklade sig.

Jag har förstått att du skär bort mycket av det du skriver, enligt en sorts bonsai-metod. Är den metoden användbar på andra områden?
– Ja, den går nog att använda på de flesta områden. Med min garderob tänker jag precis så. Det jag inte har använt på länge ger jag bort. När man skaffar barn så blir det så med kompisar, att de ytliga bekanta försvinner men de som är riktigt nära stannar fortfarande kvar när man beter sig som en tok och inte har sovit på flera nätter. De jag umgås med nu är människor som jag är helt galen i!

Hur gick du tillväga i Lapplands-researchen?
– Jag har själv varit en stressad skådespelare som inte alls gillade att åka utanför tullarna, men sedan flyttade jag till Skellefteå och jobbade på Västerbottensteatern. Vi åkte runt mycket i och jag lärde känna trakten. Sedan var det någon som gjorde släktforskning om mig och då visade sig att min släkt kommer från Lappland! Jag skriver ju om det jag känner till och är det något jag inte vet så tar jag reda på det, så jag har varit på Jokkmokks marknad och gjort renrace på sjön där och jag har även åkt runt i Lappland mycket. Så nu känns det mer som att jag åker hem när jag åker upp.

Hur föddes ortnamnet "Missångerträsk"?

Omslag till Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag
– Jag ville ha en ort som jag kunde dänga och slänga utan att någon skulle bli sårad. Jag kallar ju Missångerträsk för en skithåla i boken och jag ville inte göra det med någon by som redan finns, så den här orten ligger väl kanske någonstans mellan Missenträsk och Njutånger. Jag tänkte att huvudpersonen först tycker att det är en "miss" att hon har hamnat där, hon "ångrar" sig och så känns det som att hon står mitt i ett "träsk".

Vad läser du just nu?
– Det är faktiskt två böcker: Margaret Atwoods Kattöga och Kärleken i Julia Anderssons liv av Åsa Moberg.

Har du några favoritböcker eller författare?
– Jag tycker mycket om Åsa Larsson. Hennes böcker är både spännande och bra skrivna och så utspelar de sig i Norrland.

Vad använder du som bokmärke?
– Jag viker hörn. Även i fina böcker.

Vilken bok skulle du vilja hälsa på i?
Vems kompis? av Stina Wirsén. Man vill ju inte hälsa på i en deckare, det skulle vara alldeles för läskigt.

Torsdagen den 24 november 2011, klockan 17.30, kan du träffa Martina Haag och äta en bit mat på Bibliotekscaféet. Mer detaljer om arrangemanget hittar du här till höger.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Andreas von Gegerfelt, Piratförlaget

1. I en annan del av Bromma

Publiceringsår: 2008

2. Martina-koden

Publiceringsår: 2006

3. Underbar och älskad av alla

Undertitel: (och på jobbet går det också jättebra)
    Publiceringsår: 2005

4. Hemma hos Martina

Publiceringsår: 2004

5. Fånge i hundpalatset

Publiceringsår: 2010

Finns som: Ljudbok CD
  6. Underbar och älskad av alla

Svenska Norska Danska Engelska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Svensk film och tv

Finns som: DVD

Minabibliotek-TV: Martina Haag

Skrivet av: Anna Sahlén

Författaren och skådespelaren Martina Haag besökte stadsbiblioteket i Umeå den 24 november. I det här klippet berättar hon om sin roman Glada hälsningar från Missångerträsk och läser ett stycker ur boken.

Skrivet av: Anna Östman den 16 november 2011