Kända män – knepiga fäder

Den officiella bilden av en människa kan skilja sig avsevärt från den privata. Hans Millgård har läst böcker av barn med allt annat än enkla relationer till sina fäder.

Bild på en familj i svartvitt
Tage Danielsson skrev följande sanna ord om faderskapet:

Pappa bli kan varje herre.
Vara det är mycket värre.

Versen kommer för mig när jag går igenom några romaner och självbiografiska böcker som tar upp förhållandet mellan far och barn. Det handlar om pappan sedd med barnets och senare den vuxnes ögon. Fäderna i de här böckerna är dessutom kända och ryktbara män som har synts och hörts i offentligheten.

Man kan inte vara nog försiktig i valet av sina föräldrar, sade en gång en dansk författare. En mer positiv tolkning av det enkla faktum att du inte kan välja dina föräldrar. Sedan återstår det att förhålla sig till den enkla sanningen att du visserligen är unik som individ, men begränsad av arv och miljö. Du tar över en stafettpinne och för den vidare.

Bild på ett ensamt barn
Bilden av stafettpinnen använder Jill Tingsten Klackenberg i boken om sin mamma och sin morfar, I skuggan av Tingsten. En snabbfotad löpare är kanske inte det första jag ser framför mig när jag tänker på den rundmagade och hängselberoende Herbert Tingsten. En briljant skribent och skarptungad debattör, professor i statskunskap och inflytelserik chefredaktör för Dagens Nyheter, vars barnbarn fick för sig att just han var förlagan till Karlsson på taket.
Att vara en man i karriären och samtidigt närvarande förälder är en svårlöst ekvation. Kommer det dessutom till en skilsmässa blir barnets situation än mer utsatt. Herberts Tingstens dotter och Jill Tingsten Klackenbergs mamma hamnade i skuggan när hennes far lämnade en kärlek för en annan. Livet igenom kämpar hon för komma ut i ljuset igen, för att bli sedd och bekräftad.

Bild på omslaget till Blåbärsmaskinen

"Vad du är har jag varit och vad jag är kommer du att bli", säger författaren och konstnären Stig Claesson med prästerligt tonfall till sin son Nils. Han tillägger ödesmättat att sonen i sin tur en dag kommer att säga samma sak till sin son. Här handlar det inte bara om att ta över en stafettpinne. Här handlar det om att axla en mantel och förvalta ett arv. Att bygga sig ett eget liv och förverkliga sina drömmar är bara att glömma.

Stig Claesson är en författare som många har läst och kanske tycker sig känna rätt väl. Att läsa honom är som att träffa en gammal kompis, någon man gärna skulle ha tagit en öl med. Det är lätt att känna igen rösten och sättet att berätta. Den som har läst Nils Claessons Blåbärsmaskinen inser kanske att det var lika bra att den där ölen aldrig blev av.

En valborg under något av de första åren på 1970-talet gjorde Fred Åkerström ett framträdande på KFUM i Uppsala. Han sjöng Bellman. Det borde han inte ha gjort. Han var alltför berusad, sluddrade och kom av sig. Det var bara pinsamt. Det här hände i de många trubadurernas och vissångarnas tid när alkoholen var ett nödvändigt drivmedel för många konstnärssjälar.

Dottern CajsaStina Åkerström har skrivit en bok om sin far. Hon kallar den Du och jag, farsan som ett försök att komma in på livet på den människa som stod henne närmast. Den far som i sitt bagage hade en plågsam barndom och en sadistisk far. I en pärm med låttexter hittade hon en måltidsskildring skriven i dialogform. Fred Åkerström minns där en av barndomens återkommande söndagsmiddagar hos sin farmor, en måltid som går överstyr och urartar i slagsmål och ett nedspytt middagsbord.

När Fred Åkerström inleddde nya relationer hamnade dottern i skymundan. När relationen hade upphört och han kände sig sviken blev dottern återigen hans allierade. Hon tvingades in roller som hon inte kunde axla. Ibland skulle hon vara det beskedliga tysta barnet som inte fick störa det skapande fadersgeniet. Ibland skulle hon spela rollen som inlevelsefull låtsasvuxen.

Tre myndiga och framgångsrika män. På många sätt olika men med en sak gemensam. Inombords bar de med sig en trasig, rädd liten pojke som väcktes till liv när åskan gick eller annan fara hotade.

Att bli sedd och älskad för den man är. Så enkelt och så svårt är det. Och så viktigt för att verkligen kunna bli vuxen.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek

Klassifikation: Musik

Klassiker: Dödssynden

Skrivet av: Anna Sahlén

En utvecklingsroman om klass, ras och identitet i den amerikanska södern. Harper Lees berättelse om hur den unga flickan Scout lär sig om världen har länge haft en stark ställning som amerikansk klassiker.

Psykologen som älskar att skriva

Skrivet av: Anna Sahlén

Jenny Jägerfeld vill beröra. Hon samlar på känslor och försöker kapsla in dem för att sedan skriva ned dem. Hennes senaste bok, om Maja och hennes föräldrar, är både rolig, sorglig och spännande.

Mitt liv med Slas

Skrivet av: Katarina Markström

Författaren och och konstnären Stig Claesson, även kallad Slas, är död. Vi är många som saknar honom.

Skrivet av: Hans Millgård den 14 oktober 2011