Julmat för alla smaker

Saftig adventskaka, julvört eller griljerad skinka. Alla har vi våra matfavoriter kring jul. Ett sätt att slippa julstressen är att börja laga maten i god tid.

Ett av mina stora intressen i livet är att planera, förbereda och laga mat. Därför njuter jag av matlagning hela december. Men i stället för ett enormt julbord så får alla i familjen välja ett par rätter var, som vi satsar lite extra på. Min personliga favorit, förutom julskinkan, är rökt ål.
 
En bred historik om julmat ger Christina Fjellström och Håkan Liby i boken Det svenska julbordet (rötter, riter, rätter från år 1000 till 2000).
 

Blandade recept

Allt från drickat på vikingatiden via en gryende kvinnofrigörelse? på 30-talet, "allt gammalt skall man ej behålla alla gamla bruk behöva ej upprätthållas men julen skall hoppas vi firas efter samma linjer som hittills" till recept på sparsmör, ett kristidsrecept från 1941.
 
Boken slutar med våra dagars enorma utbud på restaurangernas julbord.
 
Lite på samma tema är Julens bästa mat av Stina Algotsson. Här är dock inte så mycket historik utan mer praktiska recept. En favorit är den fyllda adventskakan (recept finns här nedanför).
 

Grön mat

Så lite för den grönare delen av julen - och då syftar jag inte på klimatförändringarna som väntar - utan de vegetariska läckerheterna. Läs Vegetarisk julmat av Lena Brorsson Alminger. Där kan man lockas av olivfrestelse, quorn i örtmarinad eller varför inte en lite het kikärtspastej?
 
Ett praktverk att ge bort är kanske En god jul av Malin och Kalle Landqvist, foto av Lena Koller. Omslaget bara ropar julklapp! Det här är en bok med handfasta recept, ingredienser som är lättåtkomliga för de flesta och bilderna gör att man längtar efter trevlig samvaro i köket för att tillfredställa lusten till mat.
 

Tips för varje dag

Så till sist min julgoding bland kokböcker: Jan Boris-Möllers Julens Goda. Här får du dag-för-dag-tips inför själva julafton, men hos mig njuter vi av recepten under hela månaden december.
 
Mina höjdare är recept på vörtbröd (4 dec), apelsinsaften som inte får fattas till fikastunderna (8 dec), Mandelmusslorna (18 dec) och revbensspjällen (23 dec).
 

Den första skinkbiten

Sedan är det bara att se fram emot kvällen före julafton då skinkan ska tillagas. Samma visa varje år: har termometern pajat? Varför blir den aldrig klar, hur lång tid kan en skinka ta för att bli ätbar?
 
Sedan, den ljuvliga mackan med ljummen skinka och stark, hemlagad senap i all stillhet vid köksbordet. Då alla redan sover och man bara njuter. Allt är klart, granen klädd, paketen inslagna, rimmen rimmade och nu är det jul.
 

Text: Kerstin Hasselgärde, Umeå stadsbibliotek
 

Brödkavel
Fylld adventskaka

25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
2 kuvert saffran
3/4 dl vit sirap
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g mandelmassa
1/2 dl russin

Pensling och garnering:
ägg och pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Häll den över jästen och blanda om. Tillsätt saffran och sirap. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig, ganska lös deg. Jäs i 30 min.

Dela degen i två delar, kavla ut varje del till en rund kaka ca 25 cm i diameter. Lägg den ena kakan på en bakpapperklädd plåt.

Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och fördela mandelmassan och russinen över kakan. Lägg på den andra kakan och kläm ihop skarven.

Klipp små flikar runt kanten på kakan och forma dem till ett flätmönster. Jäs kakan i ca 30 min. Pensla den med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Gräddas i nedre delen av ugnen ca 25 min i 200 graders värme, låt svalna på galler.

Ur Julens bästa mat av Stina Algotsson.

 1. Det svenska julbordet

  Undertitel: rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
  Av: Fjellström, Christina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Näringsliv och Arbetsliv
  Finns som: Bok
 2. Julens bästa mat

  Av: Algotson, Stina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 3. Vegetarisk julmat

  Av: Brorsson Alminger, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Vegetarisk mat
  Finns som: Bok
 4. En god jul

  Av: Landqvist, Malin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 5. Julens goda

  Av: Boris-Möller, Jan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Kerstin Hasselgärde den 10 december 2007