Juliet, naked

En bok att bli kär i, skratta med, tipsa om och ge bort till sina vänner!

Igenkänningsfaktorn borde vara hög för medelålders människor som slår upp Nick Hornbys bok Juliet, naked. Vi blir snabbt bekanta med paret Annie och Duncan, som är bosatta i en liten händelsefattig engelsk by och lever ett stillsamt, för att inte säga tråkigt, liv.

Önskan att vara betydelsefull

Tillvaron består mest av jobb, matlagning och en film på lördagskvällen. Duncans största intresse är den amerikanske artisten Tucker Crowe, som flydde från rampljuset för 20 år sedan. När den hemlighetsfulla idolen plötsligt ger ut ett nytt album är det givetvis det största som hänt i Duncans liv på decennier.

Annie lyssnar på skivan och inser att hon inte alls gillar den. Den är faktiskt rena skräpet. Hon tar mod till sig och postar en förgörande recension på nätet. Hon får snabbt svar från en person som läst hennes text och håller med om det hon skrivit – nämligen Tucker Crowe.

Nick Hornby är en författare som många tagit till sina hjärtan. Det är inte så konstigt eftersom han ofta skriver om livets mörkare sidor men med mycket värme, humor och ironi. Juliet, naked, handlar om hur vi alla drömmer om att våra liv ska göra skillnad, att vi ska betyda något för våra medmänniskor. Vad vi sedan tar till för medel för att lyckas med det är högst individuellt.

Om musiknörderi som passion

 I High Fidelity från 1995 skriver Hornby också om musiknörderiet som en passion som ger livet färg och mening. Vi har nog alla någon i vår närhet som ibland går så helt upp i ett intresse så att det får smått absurda proportioner.

Liksom Duncan i Juliet, naked, är det många som hittat besläktade själar på internetforum, människor som blir som en andra familj och bekräftar att det man tycker och gör är helt normalt. Även om det handlar om att vallfärda till en herrtoalett på andra sidan jordklotet som ens idol möjligen kan ha besökt.

Jag vet att jag läser en bra bok när jag någonstans i mitten av boken börjar oroa mig för att det är så få sidor kvar. Så var det att läsa Juliet, naked. Boken tog slut alldeles för snabbt, men förälskelsen i huvudpersonerna finns kvar. Nu gäller det för mig som boknörd att hitta andra att dela upplevelsen med!

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 29 december 2010