Julafton i Nederländerna

Snart är det julafton och många barn längtar efter julklappar. Det finns länder i Europa där man får sina presenter på andra dagar. I Nederländerna firas till exempel ”Sinterklaasavond” (Nicolausafton) redan den 5 december.

schimmel.jpg
Sinterklaas, som är barnspråk för Sint Nicolaus, var enligt legenden en biskop i Myra, som numera ligger i Turkiet. Han tyckte bättre om att ge än att få och blev så småningom heligförklarad.
 
Enligt den holländska folktron bor han nuförtiden i Madrid, Spanien. Hur han lyckats förflytta sig dit förtäljer inte historien, men det har förmodligen att göra med den långvariga spanska belägringen av Nederländerna under 1500-talet.
 

Presenterna kommer med ångbåt

Nåväl, Sinterklaas bor alltså i ett stort slott i Madrid och varje år kring den 20 november stuvar han massvis med presenter, godis, choklad och apelsiner och - icke att förglömma - sin vita häst i en ångbåt och åker norrut till Nederländerna. Där väntar alla barn otåligt att båten ska lägga till i hamnen.
 
Det är stor fest när Sinterklaas anländer: det finns vimplar och ballonger, musikkåren spelar, drängarna visar sina akrobatkonster och borgmästaren hälsar välkommen. Sedan rider Sinterklaas på sin häst genom gatorna och vinkar mot alla barn. Efter att ha besökt ett sjukhus börjar han med sitt arbete: att dela ut presenter till alla barn.
 
ångbåt.jpg
Han har bråda dagar för arbetet ska vara klart den 5 december och det finns många barn (och vuxna) att hälsa på. Som tur är har han hjälp av sina duktiga och smidiga medhjälpare, de så kallade Zwarte Pieten (Svarta Petter).
 

På häst över hustaken

Sinterklaas har ett mycket speciellt sätt att dela ut presenter: han rider på sin häst över hustaken. Han har en stor röd bok i vilken han har antecknat vilka barn som varit snälla. Hans drängar klättrar genom skorstenen för att lägga ett litet paket och lite godis i en sko som barnen har ställt vid ugnen.
 
Det bästa är om barnen har fyllt skon med en morot till hästen och en teckning till Sinterklaas.
 

På självaste Sinterklaasavond (Nicolausafton) får alla, stora som små, sina paket. När det börjat skymma brukar det bankas hårt på dörren och utanför står en stor säck med presenter till alla.
 
Natten mellan den 5 och 6 december reser Sint Nicolaus tillbaka till Spanien. Fast det finns aldrig någon som vinkar av honom och hans mannar, han bara försvinner liksom. Barnen har fullt upp med att öppna sina paket och leka med alla leksaker, fast man kan ju ha fått ett mjukt paket.
 
Nyfiken på jultraditioner i andra länder?
 

Länktips:

Julensabc.com 

 1. Stora julboken

  Av: Swahn, Jan-Öjvind
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  Finns som: Bok
 2. Jul, jul, jul

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  Finns som: Bok
 3. Stora boken om livet förr

  Undertitel: bilder och minnen från svenska folkets liv i vardag och fest
  Av: Fredlund, Jane
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1981
  Klassifikation: Sverige
  Finns som: Bok

 1. Tomten och andra mytiska väsen

  Skrivet av: Anna Östman

  När jultomten klampar in sprider han glädje i många julfirares hem. Reaktionen skulle nog bli en helt annan om Yeti eller Spring Heeled Jack gjorde detsamma.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Bertine Pol Sundström den 7 november 2008