Josas bok

I Josas bok har systern Marie Nilsson slutfört Josefin Nilssons projekt. Hon har skrivit berättelsen om ett konstnärsliv där en destruktiv relation blev ödesdiger.

Av: Nilsson Lind, Marie
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

Artisten, sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson dog 2016, endast 46 år gammal. Hon var en av medlemmarna i hyllade gotländska gruppen Ainbusk singers som skördade stora framgångar främst på 1990-talet, med stora shower och hits som Älska mig och Lassie. Josefin Nilsson var även känd för sin insats som Eva i filmen Adam och Eva som kom 1997. Hon spelade även i musikalen Chess 2002 och deltog i Melodifestivalen 2005 och 2008.

Systrarnas liv

Josefin Nilssons liv innehöll både toppar och dalar. Under mitten av 1990-talet levde hon i ett mycket destruktivt förhållande med en person som kallas för ”skådespelaren” i boken. Ett förhållande där hon både hotades och misshandlades grovt av sin partner.

Josefin Nilsson började skriva ned sina upplevelser och hade tänkt att det skulle utmynna i en självbiografi, ett projekt som systern Marie Nilsson Lind nu slutfört i hennes ställe.

I mars 2019 sände SVT play en dokumentär om Josefin Nilsson, programmet blev det mest sedda någonsin på SVT play och mediepådraget blev enormt efter sändningen. Hashtaggen #brinnförjosefin skapades på Instagram, Marie Nilsson Lind sommarpratade 2019 och våren 2020 kom alltså boken Josas bok: min berättelse ut, i vilken Marie Nilsson Lind på ett mycket personligt, varmt och utlämnande sätt beskriver både sitt och Josefins liv.

Sorg och ilska

Josefin Nilssons egna ord vävs in i texten och det är svårt att läsa boken utan att bli både ledsen och arg. Det är också väldigt intressant att få en inblick i livet som artist och se vilket hårt arbete det är och hur även stora, kända artister kan brottas med dåligt självförtroende.

Josa skriver:
"Jag älskar livet, men inte vad det gjort med mig." (s. 308)

Fler tips

 1. Jag vill ju vara fri

  Av: Persson, Annika Tipsat av: Anna Sahlén

  Ett porträtt av Lena Nyman, teatergeniet som förtjusade både omgivning och publik.

 2. Rich Boy

  Av: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman som sträcker sig över tre generationer. Om nedärvd brist på kärlek som blir förödande för kvinnor i en värld som premierar män.

 3. Normal people

  Av: Rooney, Sally Tipsat av: Anna Sahlén

  Connell och Marianne går i samma skola men kommer från väldigt skilda hemförhållanden. I hemlighet inleder de en relation.

 4. I händelse av min död

  Av: Weigl, Kerstin Tipsat av: Anna Sahlén

  Viktig journalistik om dödade kvinnor och deras anhöriga i ett samhälle där skyddsnäten inte räcker till.