Jordens rekordbok

Var ligger högsta och lägsta punkten på jorden? Vilket djur är farligast och snabbast? Här kan du läsa om flera olika rekord i naturen och bland jordens djur.

Alla rekord på jorden utgår från att något eller någon är större, mindre, varmare, kallare, snabbare och smartare än någon eller något annat. Läs om olika platser och djur som på olika sätt är rekordhållare i förhållande till något annat.

Många av rekorden jämförs med svenska rekord. Visste du att det var varmast i Sverige år 1947 i Målilla, Småland? Då var det 38 grader varmt. Kallast var det i Vuoggatjålme, Lappland år 1966. Då var det minus 52,6 grader. Alltså en temperaturskillnad på mer än 90 grader.

Äldst och yngst

Vem har födelsedag först på året i din klass eller familj? Vem är äldst och vem är yngst i din släkt? I djurens värld kan vi också jämföra ålder och medellivslängd.

Visste du att dagssländan bara lever i ett dygn, medan grönlandsvalen kan bli 200 år gammal? Tur att vi människor lever längre än dagssländan, så vi hinner uppleva lite mer av allt som finns på jorden.

Egna rekord

Vilka tio egna rekord kommer du på? Det finns mycket du kan jämföra med dina syskon eller kompisar och slå rekord i. Vem är till exempel snabbast på att äta upp maten, vem kan balansera längsta sträckan på staketet, eller skjuta hårdaste fotbollsskottet?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 15 augusti 2014