Jorden runt på olika deckare

För dig som vill ha komplement till mordmysterier i brittisk miljö eller deckare i svenska landskap finns flera detektivromaner som utspelar sig i mer exotiska miljöer.

Karta över Sydostasien
I den anglosaxiska världen är deckarflödet mycket rikligt. Ofta skriver dess författare om miljöer i det egna landet. Men det finns även dem som väljer att förlägga handlingen till mer exotiska miljöer. Alexander McCall Smith har till exempel skapat en smärre industri genom sin serie om Damernas detektivbyrå. Colin Cotterill skriver i samma anda om dr Siri i Laos, liksom Tarquin Hall gör om Vish Puri i Indien.

Inte alltid översatta

Den svenska författare Karin Alfredsson verklighetsbaserade spänningsromaner utspelar sig i olika världsdelar. I Jo Nesbøs debutroman Fladdermusmannen befinner sig den norske polismannen Harry Hole i Australien och får inblick i landets kultur och historia.

Bland de deckare som ges ut i Sverige men som utspelar sig utomlands håller de flesta sig till den klassiska deckarmallen eller kriminalgenren. För den som är intresserad av mer inhemsk litteratur är det nästan nödvändigt att kunna originalspråk eller något större språk som engelska eller spanska.

I Syd- och Latinamerika är deckarna ofta hårdkokta och realistiska. I Latinamerika är ett tema droghandel. I Sydamerika behandlar böckerna ofta nationernas ofta revolutionära historia. Där kan också finns stänk av magisk realism, en litterär stil där det förekommer övernaturliga inslag. Den mexikanska deckaren Osaliga döda av Marcos och Paco Ignacio Taibo är ett exempel.

Hitta fler titlar

Omslaget till boken The devotion of suspect X
Keigo Higashino och Shuichi Yoshida är två populära japanska författare som skrivit deckare som finns översatta till engelska. Turkiska Mehmet Murat Somer skriver om en manlig detektiv som ibland klär sig som kvinna.

Här i artikeln nämns bara en handfull namn. Det finns naturligtvis en mycket lång rad av deckarförfattare i världen. Under våren 2011 har några biblioteksanställda i Umeå kommun sammanställt en tipslista på uppdrag av företaget BTJ. Listan kommer du att kunna hitta på ditt bibliotek.

Här intill finns länkar till webbplatser som hjälper dig att hitta fler författare och spännande titlar.

Webbplats på engelska som listar deckare och thrillers från världens alla hörn (länken öppnas i nytt fönster)

Tipslista på Nordiska Afrikainstitutets webbplats (länken öppnas i nytt fönster)
Tipslista på engelska över "Top 10 African crime fiction" på The Guardians webbplats (länken öppnas i nytt fönster)
Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com

1. Osaliga döda

Av: Marcos
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Spansk skönlitteratur

2. The devotion of suspect X

Av: Higashino, Keigo
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur

3. Jigolo cinayeti

Undertitel: bir hop-çiki-yaya polisiyesi
    Av: Somer, Mehmet Murat
    Turkiska
    Publiceringsår: 2003
    Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur

1. En svag doft av död

Av: Arriaga Jordán, Guillermo Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

Morgon, fattig mexikansk landsbygd. Det är tidigt på dagen men hettan är redan klibbig. Några pojkar leker på ett durrafält.

2. Mörk kust

Av: Temple, Peter Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

Ännu en bra deckare om en ensamstående, desillusionerad polis, som löser mordgåtor och lyssnar på klassisk musik.

3. Fallet med den försvunna tjänsteflickan

Av: Hall, Tarquin Tipsat av: Anna Sahlén

Advokaten Raj Kasliwal anklagas för att ha mördat sin tjänsteflicka. Han vänder sig till Indiens svar på Mma Ramotswe.

4. Jadeögat

Av: Liang, Diane Wei Tipsat av: Jenny Berggren

Mei Wang startar som ensamstående ung kvinna en detektivbyrå i Beijing och blir snart anlitad av en bekant för att finna ett speciellt föremål - en jadesten från Hangdynastin.

5. En röd hjältinnas död

Av: Qiu, Xiaolong Tipsat av: Carina Lillkvist

En kvinnokropp hittas i en av Shanghais kanaler. Den tillhör en mönsterarbetare som har dött under mystiska omständigheter. Kriminalkommissarie Chen Cao blir engagerad i fallet.

6. Dödsmantrat

Av: Pattison, Eliot Tipsat av: Maja Samuelsson

En spännande deckare och intressant skildring av Tibet, som lever under hård kinesisk ockupation.

7. Kvinna i grönt

Av: Arnaldur Indriðason Tipsat av: NN

Spänning i isländsk miljö kan man få i Arnaldur Indridasons böcker.

8. Svart som natten

Av: Cleeves, Ann Tipsat av: Bertine Pol Sundström

Hon hade upptäckt två lik. Här, på Shetlandsöarna, där hon trott att inget ont kunde hända.

9. Klockan 21:37

Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Maja Samuelsson

Tredje boken om barnmorskan Ellen Elg som brinner för att hjälpa världens kvinnor.

10. I vargars följe

Av: Penney, Stef Tipsat av: Sonja Viklund

Stef Penney har skrivit en varm thriller i isande kall miljö.

11. I muntra damers sällskap

Av: McCall Smith, Alexander Tipsat av: Eva Häggström

Botswanas första kvinnliga detektiv Mma Ramotswe har gift sig med sin bilmekaniker Mr J.L.B Matekoni och båda är överhopade av arbete.

12. Fladdermusmannen

Av: Nesbø, Jo Tipsat av: Anna Sahlén

En ung norska hittas mördad och mordutredningen kryper inpå livet på poliserna.

13. Morden i Betlehem

Av: Rees, Matt Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

En palestinsk milisman mördas på sin egen gård och ryktet sprids snabbt att det är en kristen som begått brottet. Men det är något som inte stämmer.

"Mysiga" mord

Skrivet av: Jenny Berggren

Är du less på deckare som fokuserar på råa detaljer, samhällskritik eller överarbetande poliser? Vi ger tips på deckare med mysiga karaktärer och mordgåtor att fördjupa sig i.

Stieg Trenter och folkhemsdeckaren

Skrivet av: Anna Sahlén

Stieg Trenter satte ära i att komma på de mest fantasifulla mordmetoderna till sina deckare. Med målande beskrivningar av sin tid lyckades han även fånga ett nu svunnet Sverige.

Skrivet av: Anna Sahlén den 6 juli 2011