Johannes Klenell om vägen till Galago

Johannes Klenell berättar om vägen till jobbet som förläggare och redaktör på Galago, förlaget och tidningen som har gjort kvotering till ett framgångskoncept.

Johannes Klenell är redaktör och förläggare
Foto: Anna Östman
Intervjun gjordes i mars 2012 och texten uppdaterades i januari 2019.

Johannes Klenell var fram till 2017 tillsammans med Mats Jonsson förläggare på Galago och redaktör för tidningen med samma namn. De arbetade där med könskvotering sedan 2004 och 2007 blev arbetssättet en del av utgivningsidén. Kvoteringsprincipen gjorde att Galago nått nya målgrupper och det har lett till stora framgångar för dem. Sedan slutet av 2017 har Sofia Olsson axlat redaktörsmanteln på Galago.

Har debatterats

Under de senaste åren har kvotering debatterats på tidningarnas kultursidor. Många av debattörerna menar att det är självklart att ge kvinnliga kulturaktörer förtur, eftersom flera av branscherna inom kultursektorn tidigare har genomsyrats av en grabbighet som gjort att bara vissa av de verksamma har uppmärksammats. Som motargument hävdade så kallade "jämställdister" att kvotering medför sämre kvalitet och är ett hot mot ett rättvist samhälle.

Galago "Sveriges enda radikala serietidning" nr 106
Vägen till serierna

– Jag har nog aldrig gjort något som inte har lett fram till där jag är idag, även om det inte har varit planerat. Jag har läst serier hela livet men tänkte aldrig att jag skulle jobba med serier, utan mer med musik, säger Johannes Klenell.  

I slutet av 1990-talet fick han jobb på bokavdelningen i en stor skivbutik i London. Han jobbade hårt för att få förlängd anställning och tog hand om butikens eftersatta serieavdelning. Jobbet i musikbranschen blev istället ett bland böcker.

En bransch fylld av konstnärer

När Johannes Klenell sedan flyttade tillbaka till Sverige blev det samma spår, inte musik eller film som han tidigare tänkt.

– Jag fortsatte jobba i bokhandelssvängen och gick sedan kulturproducentutbildningen på Linköpings universitet.

Sin redaktörskollega Mats Jonsson träffade Johannes Klenell när han drog ihop folk till en serieutställning, där även andra Galago-tecknare medverkade. De flesta som jobbar med grafisk litteratur är själva konstnärer på något sätt, berättar Johannes Klenell, som istället arbetar med den mer utåtriktade verksamheten.

– Det är ganska få som bara jobbar med produktionsbiten i min bransch, som är så kallade kulturentreprenörer, för att använda ett fult ord, säger Johannes Klenell.

Internationell utgivning

Antologin "From the shadow of the northern lights" vol. 1
Galago har liksom Serieteket och Seriefrämjandet sedan några år arbetat över nationsgränserna och Johannes Klenell har satt ihop två antologier med svenska serier, som givits ut på ett amerikanskt förlag. Antologierna har fått namnet From the shadow of the northern lights och de finns att låna på Umeåregionens bibliotek.

Har du "världens bästa jobb"?
– Det har jag faktiskt inte tänkt på, men jag har aldrig hört talas om något jobb som har verkat vara bättre är det jag har nu. Intensiteten kan vara jobbig och samtidigt är det den som är rolig!

Har du några tips till våra låntagare?
– Jag tycker att man ska läsa Julia Thorells nya bok Juni. Den är mycket intressant. Blod, eld, död har jag precis läst och den tycker jag också att man ska läsa. Sedan har jag tänkt på Nusse-kudden hela dagen för att den är så bra. Jag pratade med Gunna [Grähs] i telefon igår och har inte kunnat sluta tänka på den sedan dess.

Läs mer om Galagos utgivning på deras webbplats Läs mer om Galagos födelse och hur den fick sitt namn på Seriewikin
Läs en intervju med Johannes Klenell i DN om kvotering
(Länkarna öppnas i nytt fönster)

 1. Juni

  Av: Thorell, Julia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 2. Blod, eld, död

  Undertitel: en svensk metalhistoria
  Av: Johannesson, Ika
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Rock
  Finns som: Bok
 3. Nusse-kudden

  Av: Jaensson, Håkan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 1. Blod, eld, död

  Av: Johannesson, Ika Tipsat av: Anna Sahlén

  En reportagebok om svensk metalhistoria som är intressant läsning för långt fler än de redan invigda.

Universalnorrlänningen Mats Jonsson

Skrivet av: Anna Östman

Mats Jonsson berättar om hur han använt sitt serieskapande för att bearbeta sin uppväxt och sin relation till Norrland.

Upplyftande ilska

Skrivet av: Anna Östman

Nina Hemmingsson ritar sig själv i sina verk men på bilderna beter hon sig inte som i verkligheten. "Det skulle inte fungera!" säger hon.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 12 april 2012