Joan Didion (1934-2021)
Journalisten och författaren Joan Didion avled i New York den 23 december. Hennes reportage och essäer var banbrytande och hennes sätt att skriva gjorde henne till ett stort namn inom den amerikanska litteraturen.
Joan Didion föddes i Sacramento i Kalifornien. Som tonåring skrev hon utdrag ur Ernest Hemingways romaner på sin skrivmaskin för att förstå hur han konstruerade sina texter. Och efter att ha vunnit en tävling i Vogue började hon jobba på tidskriften, där hon enligt egen utsago lärde sig vikten av de små detaljerna när man skriver. Kanske var det där grunderna lades till hennes nyansrika språk.
Skrev för att förstå
Hon använde skrivandet för att förstå och hantera omvärlden. I sin text "Why I write", som finns att läsa i samlingen Let me tell you what I mean och exempelvis på webbplatsen Lithub förklarar hon att skrivandet är ett substitut för att hon inte är en abstrakt tänkare: "Had I been blessed with even limited access to my own mind there would have been no reason to write."
Joan Didion var en skicklig skribent som fångade tid och plats i sina texter. Hon använde ofta sig själv i dem och var en del av framväxten av "new journalism", ett sätt att skriva som kan beskrivas som en slags fiktionalisering av journalistiken där skribenten framträder som ett subjekt. Hon skrev återkommande i tidskrifter som Life magazine.
Genom de personer, platser och skeenden hon skildrade, gav hon uttryck för stämningar och övergripande strömningar. Med skarp blick och vass penna lyckades hon illustrera något större än vad som till synes var textens fokus. Hennes samlade produktion skildrar politiska och kulturella aspekter av ett samtida USA.
Att lära sig själv att leva är en bok på svenska med texter i urval och översättning av Ulla Danielsson. Slouching towards Betlehem och The White album är två hyllade samlingar på engelska med bearbetade reportage och essäer.
Reportage, romaner och manus
Joan Didion rapporterade från oroshärdar, skrev politiska texter och författade fem romaner: Run, river; Lagt kort, Bönbok för en vän, Democracy och Det sista han ville. Teman som hon utforskade i sin journalistik kom ofta tillbaka i romanform. Tillsammans med sin make John Dunne skrev hon och bearbetade flera filmmanus, exempelvis Panic i Needle park och filmversionen av A star is born.
2005 kom boken Ett år av magiskt tänkande som skildrar hur Joan Didion hanterar sin tillvaro efter att hennes make får en hjärtinfarkt och dör. 2011 kom memoarboken Blå skymning. Där är det förlusten av dotterna Quintana Roo Dunne som står i centrum. Oavsett om hon berörde det privata eller det politiska i sina texter var det framför allt vid smärtpunkterna hon uppehöll och fördjupade sig.
För den som inte är bekant med hennes texter finns ett helt författarskap att upptäcka. För de som redan fängslats av hennes sätt att skildra sin samtid finns texterna kvar att återvända till.
Joan Didion på svenska
Ett år av magiskt tänkande
Blå skymning
Lagt kort
Det sista han ville
Salvador
Bönbok för en vän
Att lära sig själv att leva
Kalifornien
Anteckningar
Politiska fiktioner
Joan Didion på engelska
Let me tell you what i mean
Slouching towards Bethlehem
Blue nights
The year of magical thinking
The white album
The last thing he wanted
South and West
Självbiografi om sorg och saknad, livet och döden. Melankoliskt och vackert om förlust och livets förgänglighet. En essäsamling som insiktsfullt förmedlar tidsandan från amerikanskt 1960-tal. Tolv essäer skrivna mellan 1968 och 2000 samlade i en ny volym.
Våra tips
Ett år av magiskt tänkande
Av:
Didion, Joan
Tipsat av:
N N
Blue nights
Av:
Didion, Joan
Tipsat av:
Anna Sahlén
The white album
Av:
Didion, Joan
Tipsat av:
Anna Sahlén
Let me tell you what I mean
Av:
Didion, Joan
Tipsat av:
Anna Sahlén