Jimi Hendrix

Ett vänporträtt om en världsartists uppgång och fall och dess tragiska efterspel.

Jimi Hendrix är för många sinnebilden av rockmyten, med extatiskt spektakulära utspel på scen, levererandes odödliga rockriff och ett utsvävande leverne privat. Mycket har skrivits om denne ikon till gitarrhjälte och stilbildare, texter som ofta bekräftat denna bild. Men hur väl överensstämmer bilden med verkligheten?

En annan bild av rockstjärnan?

Sharon Lawrence, författare och journalist, reagerade mot objektifieringen av hennes vän och i många stycken är den här boken en slags upprättelse eller försvarsakt för Jimi Hendrix.

Johnny Allen Hendrix föddes den 27 november 1942 i Seattle. Hans barndom präglades av trassliga hemförhållanden och ständiga uppbrott. När Jimi var 16 år gammal köpte han sin första elgitarr och därmed inleddes ett förhållande som skulle ge bestående avtryck i musikhistorien. Jimi Hendrix segertåg över världen inleddes i London 1966 och slutade även där fyra år senare.

Under en stor del av karriären stod han i sporadisk kontakt med Sharon Lawrence, som han träffade första gången i Los Angeles i februari 1968. De utvecklade en ömsesidig respekt för varandra och Jimi verkar ha satt stor tillit till henne, i en i övrigt ganska kaotisk tillvaro.

Tråkigt efterspel

Det var många som rev och slet i artisten Hendrix. Allt ifrån giriga managers till fans, som bara ville vara i hans närhet. Utsattheten han erfor är slående. Det räcker med att titta på turnélistan, med spelningar i stort sett varje dag i fyra års tid, för att tycka att Hendrix alltför tidiga död var en helt naturlig konsekvens.

En stor del av boken handlar om det tragiska efterspelet till Jimi Hendrix död, med uppslitande rättsstrider, där Jimi Hendrix styvsyster Janie Hendrix, intar en central roll. Som förvaltare av Jimi Hendrix arv och musikrättigheter framställs hon som girigheten själv för ett affärsimperium, som Lawrence är övertygad om att Jimi Hendrix inte hade önskat.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Olle Öhman den 27 september 2010