Jellicoe Road

En minnesvärd bok där sjuttonåriga Taylor står i centrum för två historier som vävs ihop till en gripande berättelse om vänskap, skuld, kärlek och längtan.

Taylor Markham är sjutton år gammal och går sista året på internatskolan Jellicoe School på den australienska landsbygden. Den viktigaste personen i Taylors liv är Hannah. Hon har tagit hand om Taylor sedan den dagen för sex år sedan då hennes mamma övergav henne utanför 7-Eleven i Jellicoe. Taylor har varken sett eller hört från sin mamma sedan dess och nu har plötsligt även Hannah försvunnit utan att lämna några spår efter sig.
 
Spår från det förflutna
Taylors relation till Hannah är långt ifrån okomplicerad men Hannah är trots allt den enda trygghet Taylor har. Nu bränner ovissheten i Taylor och hon har tusen frågor om Hannahs försvinnande, men ingen vill ge henne några förklaringar. I ett försök att få svar – vilka svar som helst – börjar Taylor läsa manuskriptet till den roman Hannah börjat skriva men aldrig avslutat.

Men vilka är egentligen de fem ungdomarna berättelsen handlar om, vad har de för koppling till Hannahs försvinnande och den tragiska olyckan som inträffade på Jellicoe Road för 22 år sedan? Och Taylor själv, var finns hennes plats i hela den där röran?

Hemligt krig
Hannahs försvinnande är inte Taylors enda bekymmer. Kriget som varje år utspelar sig mellan eleverna på internatskolan, eleverna från den lokala skolan och kadetterna från militärskolan, som campar i området ett par veckor varje år, har tagit sin början. Ett krig som utspelas i största hemlighet och på stort allvar: regler ska följas, landområden försvaras och överträdelser bestraffas.

Som ledare för Jellicoe School vilar ansvaret tungt på Taylor och situationen blir inte bättre när hon får reda på att det är Jonah Griggs som leder kadetterna. Jonah Griggs och Taylor Markham har ett förflutet som Taylor inte vill tänka på. Minnet av Jonah har Taylor stängt in längst inne i sitt huvud bakom en låst dörr, en dörr som bara öppnas i nödfall när hon måste påminna sig om hur ont det gör när någon sviker.
 
Två berättelser
Jellicoe Road
är den australienska författaren Melina Marchettas första bok på svenska. Det är en spännande och känsloladdad berättelse om stark vänskap, stor kärlek och mörka hemligheter. Sakta men säkert nystas hela historien upp, pusselbit för pusselbit, när Taylors berättelse vävs ihop med Hannahs manuskript. Jellicoe Road är en bok som är svår att lägga ifrån sig när man väl kommit in i den. När jag läst ut sista sidan hade jag god lust att börja om från början!

De första sidorna i Jellicoe Road kan läsas på smakprov.se.