Jane Austen online

I februari nystartar den digitala Jane Austen-bokcirkel Umeåregionens bibliotek påbörjade hösten 2019. Här kan du läsa mer om idén bakom och hur den fungerar. Välkommen att vara med!

Bild på Åza Sjöstam i grå kofta framför en bokhylla. Foto: Stefan Sjöstam
Under hösten 2019 har vi i bokcirkeln läst och diskuterat tre Jane Austen-böcker, och under våren 2020 kommer vi att läsa tre böcker till. Först ut den 3 februari är romanen Emma. Cirkeln är öppen för alla och det går bra att vara med och läsa alla böcker eller bara vissa titlar. För att gå med i cirkeln behöver du registrera dig på Bokcirklar.se.

Här berättar Åza Sjöstam på Vindelns bibliotek mer om upplägget och tankarna bakom bokcirkeln.

Berätta om vårens bokcirkel!

– Bokcirkeln är ett samarbete mellan olika bibliotek i regionen. Robertsfors bibliotek kommer att hålla i diskussionerna kring den första boken, Emma, i februari. Sedan läser och diskuterar vi Northanger Abbey i mars, och Vindelns bibliotek lägger ut diskussionsfrågor. Till sist läser vi Övertalning i april, och då tar Grubbebiblioteket över stafettpinnen. Även Bjurholms och Vännäs bibliotek har deltagit som moderatorer tidigare.

– Det är lite roligt att Emma är extra aktuell just nu eftersom det kommer en nyinspelad filmversion under våren!

Kan du berätta mer om hur du fick idén till bokcirkeln?

– Vindelns bibliotek har fått pengar från ett projekt som heter "Stärkta bibliotek" de senaste åren, bland annat för att jobba mer utåtriktat med läsfrämjande arbete, och sprida kunskap om våra digitala tjänster. Jag vred och vände på hur man skulle kunna kombinera det här, och hittade sajten bokcirklar.se. Det fanns också en tanke att nå nya grupper – de flesta som är med i bibliotekets fysiska bokcirklar är pensionärer, och vi vill gärna fånga upp fler målgrupper. Jag tänkte att de yngre generationerna som ofta sitter med mobilen i handen kanske skulle lockas mer av det digitala. Vi gjorde olika försök under hösten 2018 och våren 2019.

– Tanken är att deltagandet ska vara väldigt fritt och lättillgängligt. Inga krav på anmälan, det går bra att vara anonym och man kan delta när och var man vill.

– Jag hoppas att vi kan få fler att upptäcka hur roligt det är att prata kring sina läsupplevelser! Ibland hör jag folk som tror att "inte kan väl jag" men det kan vara enklare än man tror. Det är också ett sätt att avdramatisera bokcirkeln. Man kan läsa i vilken takt man vill, och hoppa in närsomhelst. Man kan skriva en tanke, eller bara att man tycker att boken är dålig. Eller bra.

Bild på en målning föreställande en kvinna klädd i 1800-talskläder
Hur kommer det sig att det blev just Jane Austen?

– Jag fastnade för Jane Austen redan i 25-årsåldern då jag fick Stolthet och fördom i födelsedagspresent och har sedan dess läst alla hennes böcker flera gånger och fascinerats av hennes korta författarskap. Jag vet att det finns många likasinnade, därför förstod jag att en Jane Austen-cirkel skulle kunna bli populär! Vi är 40 medlemmar i bokcirkeln just nu. Alla är inte aktiva, men ändå.

Varför tror du att Jane Austen fortfarande är så populär?

– Det har vi diskuterat en hel del i bokcirkeln. För min del är det att man kan känna igen sig trots att böckerna skrevs på 1800-talet. Det handlar om kärlek och annat som fortfarande är aktuellt. Jag tycker också om hennes språk: humorn, skärpan, ironin. Naturligtvis finns även sådant som är väldigt främmande, det är också intressant att läsa.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med digitala bokcirklar?

– Nackdelen är förstås att tekniken kan krångla (och har gjort det ibland). Människor är olika, för vissa passar det bättre med ett mer kravlöst, fritt och anonymt upplägg. Om man anmäler sig till en fysisk bokcirkel så är det mer uppstyrt, och har man anmält sig så går man.

Till sist, vilken är din favoritbok?

– Stolthet och fördom. Karaktärerna Mr och Mrs Bennet., jag skrattar varje gång jag läser!

Vårens böcker av Jane Austen

 1. Emma

  Av: Austen, Jane
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Northanger Abbey

  Av: Austen, Jane
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Övertalning

  Av: Austen, Jane
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Språkhjälp

 1. Engelsk parlör för Austen-iter

  Skrivet av: Anna Östman

  Vi har listat några engelska ord som låter bekanta, men som för 200 år sedan betydde något annat än vi är vana vid.

Målgrupp:

Skrivet av: Maria Sidebo den 2 februari 2020