Jamåhonleva

Ett underligt inbrott är upptakten i denna bladvändare där hotet förgrenar sig både in i polishuset och långt utanför Sveriges gränser.

För nästan 20 år sedan kallades Evert Grens till en lägenhet där en femårig flicka levde ensam med sin familj; mamma, pappa, syster och bror, som alla var döda sedan ett par dagar. Skjutna i huvudet på ett särskilt sätt. Bara Zana överlevde då pappan lyckades gömma henne innan mördarna tagit sig in i lägenheten. Nu blir han åter igen kallad till samma lägenhet efter ett inbrott då ingenting försvunnit enligt ägaren.

Bland de bästa deckare jag vet

Samtidigt är infiltratören från böckerna Tre sekunder, Tre minuter och Tre timmar, Piet Hoffman, tillbaka. Någon med trådar inne i polishuset hotar att avslöja Piet för den kriminella världen. Uppgifter som är hemligstämplade har försvunnit från arkiv och kassaskåp och Piet vänder sig till den enda polis han litar på för att få hjälp att skydda sig och sin familj, Evert Grens.

Självklart blandas de olika utredningarna med varandra med förgreningar till Albanien och den massiva vapensmugglingen som sker till Sverige. Trots att Anders Roslund numera får skriva ensam om Evert Grens och Piet Hoffman är det fortfarande lika bra. Boken har en uppbyggnadsfas som trots längden aldrig blir tråkig och som på slutet skapar så stor spänning att det är svårt att lägga ifrån sig boken innan jag läst färdigt.

Det hjälper ju en hel del att jag verkligen tycker om Piet Hoffman och hans fina familj. Evert Grens är jag inte lika förtjust i men Sven och Mariana väger upp det en del. Dessutom är Evert en karaktär som böckerna skulle bli mycket plattare och tråkigare utan. Anders Roslunds deckare är bland de bästa jag vet. Jag längtar redan efter nästa.

Fler tips

 1. Jag ser dig

  Av: Jungstedt, Mari Tipsat av: Helen Forsberg

  Ett kompisgäng åker på en weekend till Lilla Karlsö men bara en av dem överlever.

 2. Tre sekunder

  Av: Roslund, Anders Tipsat av: Birgit Lindgren

  Tre sekunder är den tid det tar att dö, det vet Paula, huvupersonen i boken Tre sekunder. En bok som är så spännande att du inte kommer att kunna lägga undan den förrän du läst ut den.

 3. Edward Finnigans upprättelse

  Av: Roslund, Anders Tipsat av: Lena Nygren

  Författarna väver samman nutid och dåtid på ett helt fantastiskt sätt i denna spännande bok.

 4. Två soldater

  Av: Roslund, Anders Tipsat av: Helen Forsberg

  Tre fångar rymmer från Aspsås anstalt och får med sig en väktare som gisslan. Då börjar en jakt på liv och död för Evert Grens och hans medarbetare. Men problemen ligger djupare än så.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 2 december 2019