Jag vill ha en egen måne

En fascinerande skildring av två bröders långa samarbete som resulterade i skapandet av en odödlig låtskatt, men också en stundtals smärtsam beskrivning av psykisk ohälsa.

Ted Gärdestad föddes 1956. Han slog igenom redan som femtonåring med LP:n Undringar. Här berättar Kenneth Gärdestad med egna ord om sin lillebrors liv och deras nära relation. Boken innehåller även intervjuer med många andra närstående; som exempelvis gitarristen Janne Schaffer och skådespelerskan Ann Zacharias.

Kärlekens kraft

Det är en detaljerad och gripande berättelse om människan Ted: den livsbejakande clownen, talangfulle musikern, känslige sökaren. Mannen som ända in i det sista envist trodde på såväl kärlekens kraft som det ljusa i tillvaron vilket han försökte förmedla genom sin musik.

Jag tyckte att det var särskilt intressant och rörande att läsa om Teds och hela familjens kamp mot den sjukdom som till slut tog hans liv. Boken rekommenderas starkt till Ted-fans i alla åldrar men även till den som bara är allmänt nyfiken på honom som person och artist.

 

fler tips

  1. Josas bok

    Av: Nilsson Lind, Marie Tipsat av: Åza Sjöstam

    I Josas bok har systern Marie Nilsson slutfört Josefin Nilssons projekt. Hon har skrivit berättelsen om ett konstnärsliv där en destruktiv relation blev ödesdiger.

  2. Gitarren som sprängde berg

    Av: Selander, Lars-Göran Tipsat av: Tommy Bildström

    En ärlig och avklädd självbiografi av en Umeåartist som bryter en både allmän och lokal tystnad kring manlighet, skapande och psykisk ohälsa.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Matilda Nygren den 31 augusti 2022