Jag vill bara att du gillar mig

En gymnasieklass väntar på sin lärare som blivit försenad i snöovädret. Vilka är de egentligen, killarna och tjejerna i klassen? De enskilda personerna, har de alls något gemensamt annat än att de valt samma program.

Els-Marie, svenskaläraren, är försenad till dagens första lektion. Eleverna i klass SA2B droppar in så sakta. De här individerna som tvingas vara en grupp, bara för att de läser samma program. Vilka är de under ytan? Bakom rollerna de givit sig själva eller fått stämplade på sig av de andra i gruppen.

Hemligheter, nojjor och drömmar

Där är söta Nellie som inte alls mår bra idag. På vägen hem i natt hände något som får henne att frysa och må illa. Babbliga, barnsliga Filip försöker som vanligt få hennes uppmärksamhet. Ingen vet att han egentligen är superstressad. Snart arton år och fortfarande oskuld.

Tysta Sofi glider in på sin plats längst fram. Det är bästa stället. Där har hon de andras ögon i ryggen och behöver inte bry sig om deras stirrande och tyckande. Pär sitter som alltid just bakom henne. Han har än en gång fascinerat insett att hon går med ljudlösa steg.

Andreas är uppfylld av de gröna ögonen som mötte hans genom badhusets fönster igår kväll. Katja tänker på sina lår, trots att hon vet att det är patetiskt, vad spelar tjocka lår för roll när barn svälter och djur plågas.

Jag vill bara att du gillar mig låter läsaren komma nära tio av eleverna i klassen. Deras berättelser blir tillsammans en gemensam historia. Ingrid Olsson lyckas med små medel, med få ord, berätta väldigt mycket. Som läsare kan jag nästan känna de olika personernas känslor, läsa deras tankar. Allt som är jobbigt, saker som oroar, förhoppningar de har. Det här är en liten guldklimp till bok, missa den inte.

Ett litet hål i mörkret

Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Maria Nergård Marklund

Calle minns dagen då hans pappa dog, speciellt mycket den här dagen då mamma ringer och säger att farmor ligger på sjukhus.