Jag ska göra dig så lycklig

Dramatiska öden i vardaglig skepnad när Anne B. Ragde tar sig an invånarna i ett hyreshus i Trondheim.

Ett roman om de boende i ett hyreshus i Trondheim 1965, hemmafruar och förvärvsarbetande familjemän. Vi får följa åtta familjer bakom de välputsade fönsterglasen. Där döljer sig flera dramatiska människoöden.

Olika röster och perspektiv

I de olika kapitlen av Anne B. Ragdes roman får vi kika in i olika familjers vardag med glädje och sorg. Förstagångsmammans förlossningsdepression, Fru Åsens nitiska trappstädning, den ensamma hemmafrun som sägs städa lägenheten helt naken.

Författaren har lyckats ge varje person en helt egen berättarröst. Genom att perspektiven skiftar får vi också följa husets invånare i ur olika synvinklar. 

På något vis så är ingenting vad det ser ut att vara. I det till synes perfekta hyreshuset huserar råttor i källaren, på samma vis finns sprickor i fasaderna även hos de till synes perfekta familjerna.

Vardag som hettar till

Boken är välskriven och livfullt berättad och jag kan riktigt känna doften av stuvad vitkål och såpaskurade trappor. Det är hemmafruarnas liv som står i fokus, deras vedermödor, deras vardag. Den vardagliga lunken hettar dock till mot slutet och boken slutar med en oväntad tvist.

Det är en läsvärd bok och det känns som en förmån att få kika in i dessa människors liv, om än bara för en kort stund.

The book of unknown americans

Av: Henriquez, Cristina Tipsat av: Anna Sahlén

Familjen Riveras ankomst till ett nedgånget hyreshus i Delaware förändrar dynamiken i grannskapet och ett klassiskt drama utspelar sig.

Igelkottens elegans

Av: Barbery, Muriel Tipsat av: Elenor Lindberg

En bok att bli lycklig av. Tre osannolika personer med mycket gemensamt möts i ett parisiskt bostadshus.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Petra Mörtvik den 15 juli 2015