Jag ser dig

Ett kompisgäng åker på en weekend till Lilla Karlsö men bara en av dem överlever.

Detta är den 15:e boken om kriminalkommissarie Anders Knutas i Visby. På något sätt tycker jag att Mari Jungstedt lyckas hålla intresset vid liv även i denna bok. Men jag konstaterar att det inte är lika mycket om privatlivet för kommissarien och hans kollegor. Det är mycket mer fokus på personerna runt brottet.

Känner sig iakttagen

Den här gången handlar det om Frida som är student på juristlinjen vid Uppsala Universitets filial i Visby. Hon kommer från ganska svåra hemförhållanden med en despotisk far som misshandlar modern under hela uppväxten tills han en dag tar livet av sig. Frida har flytt från hemmet med den sjukskrivna modern och lillasystern som drogar, för att plugga och skaffa ett eget liv i Visby. Där hittar hon flera vänner som snabbt bildar att nära gäng.

Strax efter att de börjat andra året tar kompisgänget en weekend på Lilla Karlsö. Redan från början känner sig Frida iakttagen men då ingen av de andra reagerar tänker hon att hon inbillar sig. Men efter en utflykt till stranden när Frida somnat och vaknar är kompisarna döda. De ligger utspridda på stranden och andas inte längre. De har blivit förgiftade med fentanyl. Men varför överlevde Frida? Var det beräknat eller är hennes liv hotat.

Läsvärd mordhistoria

Jag tycker fortfarande Mari Jungstedts böcker är väldigt bra även om jag inte hänger med på alla trådar. En sidohistoria i den här boken tycker jag känns onödig och lite har jag tappat intresset för Knutas och Karin. Samtidigt gillar jag verkligen Frida och berättelsen kring henne och vännerna samt själva mordhistorien. Verkligen läsvärd!

Våra texter

 1. I denna ljuva sommartid och andra deckare

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Sommarpsalmer, barnvisor och ordstäv. Blir en deckare extra läskig när den lånar sin titel från vår svenska textkanon? Låna en och döm själv.

 2. De bästa deckarna som e-böcker

  Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Dagens Nyheters Lotta Olsson listade under våren 2015 sina 100 bästa deckare. I semestertider brukar det bli ordentligt utplockat på bibliotekens deckarhyllor. Men våra e-böcker finns alltid tillgängliga, hur många som än lånar.

 3. Den sista akten

  Tips Av: Jungstedt, Mari Tipsat av: Helen Forsberg

  En populär kvinnlig journalist, som blivit känd för sitt engagemang mot främlingsfientlighet, hittas mördad mitt under Almedalsveckan. Men allt är inte lika självklart som det ser ut att vara.

 4. Du går inte ensam

  Tips Av: Jungstedt, Mari Tipsat av: Helen Forsberg

  4-åriga Vilma försvinner spårlöst mitt inne i centrala Visby utan att någon sett något. Det blir Karin Jacobsson och Thomas Wittbergs uppgift att svara på frågan om hur ett barn bara gå upp i rök.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 17 oktober 2019