Jag ser allt du gör

Jargongen är karaktäristisk när Annika Norlin med värme och medkänsla mejslar ut åtta berättelser om att vara människa.

Det år som Annika Norlin delade på andrapriset i Umeå novellpristävling var det en jurymedlem som i samband med prisutdelning efterlyste mer humor i de bidrag som skickades in. "Balthoran" som då var hennes bidrag hade just det, humor. En liksom underliggande ton som, fastän novellen till viss del handlade om vardagens allvar, låg och surrade i bakgrunden.

Verklighetens ytterligheter

Novellen finns med i bokdebuten och novellsamlingen Jag ser allt du gör tillsammans med sju andra noveller. Det är en samling texter som rör sig i en samtida vardag. Var novellerna utspelar sig är kanske inte så viktigt egentligen, berättelserna är inte särskilt platsberoende. Men norrlandsmarkörerna finns där i flera fall – lite som en hyllning, tänker jag. 

Skrattroligt blir det när hon skriver texter åt ett punkband, hjärtskärande när hon gestaltar sorgearbetet hos en kvinna som förlorat ett barn. Novellerna rör sig mellan dessa känslomässiga poler men befinner sig mest i ett växelspel mellan tragik och komik och mellan stort och smått. De kommer närmast när det är så, när de skildrar hur verklighetens ytterligheter existerar parallellt. Även den som bär på världens största sorg måste kissa. 

Empatisk humor

Språket och jargongen uttrycker en slags djup empati och människokärlek som ofta antar formen av humor. Och kanske är den bästa humorn den som tar upp de drag vi alla bär, som gör oss både ömkansvärda och mänskliga? Annika Norlin lyfter pinsamheter och sådant vi gör när ingen ser. Hon ser allt vi gör och sätter ord på det.

Referenserna kanske är trubbiga och något förlegade men jag tänker på Killinggängets fyra små filmer. Eller brittiska The Office. Där finns samma dubbelhet, samma känsla av att "det är roligt, men" i en väl avvägd bild av verkligheten. Jag ser allt du gör är en novellsamling som passar om du gillar humor mot svärta, Annika Norlins låttexter eller om du bara vill läsa några välskrivna noveller om människor som du och jag. 

Våra texter

 1. Bli som folk

  Tips Av: Stoor, Stina Tipsat av: Anna Sahlén

  Prisad novellsamling som fångar livsöden och atmosfär i Västerbottens inland.

 2. Tips på novellsamlingar

  Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Att läsa en novell kan vara som att gå över nattgammal is. Antingen döljer den ett bråddjup eller en vattenpöl. Här tipsar vi om nya och gamla favoriter bland novellsamlingar.

 3. Tre novellsamlingar som berör

  Artikel Skrivet av: Catharina Bergman

  Absurditet och samhällskritik, vardagsliv och stora frågor eller tunga ämnen som berättas imponerande. Här kommer tips på tre novellsamlingar.

 4. "Jag tycker om motsatsförhållanden"

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Annika Norlin har prisats för sina låttexter. Själv är hon väldigt förtjust i andras texter och tycker mycket om att läsa böcker. Men hon gör skillnad på text och text och vad hon kräver av dem.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 9 maj 2020