Jag ljuger bara på fredagar

Alexander är 15 år, har två hem, spanar på fina Julia och vill ha fest. Fest i mammas lägenhet när hon är bortrest. Det blir inte bra...

Varannan vecka bor Alexander hos mamma och varannan hos pappa. Två hem med olika regler och olika stämning, men det funkar bra. Alexander har full koll på vad som gäller, vilka regler som hör till respektive liv.

Föräldrafritt

I skolan finns finaste tjejen Julia, elevrådsordförande, som är smart och snygg och Alexanders ouppnåeliga span. Tills en liten möjlighet öppnar sig när bästa kompisen Viktor också hamnar i elevrådet. Alexander fixar en ff-fest i mammas lägenhet när hon åker bort över helgen. Julia kanske vill komma, om bara Viktor kan nämna festen och portkoden och...

Aaaa, här är jag tvungen att lägga ifrån mig boken ett tag, när jag förstår att festen kommer att urarta totalt. Alexander som trodde att föräldrarna inte skulle få höra om festen hade helt fel, såklart.

Bråk och straff

Hela grejen med att bo i två hem blir väldigt komplicerad. Alla konflikter som legat under ytan i åratal kommer fram och Alexander kläms i mitten. Men Julia, själva grundorsaken till att han ordnade fest, finns ju kvar. Hur ska han göra för att få en dejt med henne när han har utegångsförbud? Och hur kul är det att vara 15 år och hela framtiden med gymnasieval verkar styras av två föräldrar som är osams.

Jag ljuger bara på fredagar är en inkännande och lättillgänglig bok om att vara mitt emellan och här och där. Jag vet ingen annan ungdomsbok som på det här viset berättar om hur det är att växla mellan två hemma och vad det kan ställa till med i livet, på gott och ont. Hög igenkänning, på-kornet-dialog och bra personskildring gör den till en väldigt bra bok, helt enkelt.

Språkresan

Av: Berggren, Mats Tipsat av: Annika Edlund

Max är en datanörd och pluggis. Han har inte så många kompisar men ett rätt schysst liv ändå. En trevlig familj, en bra kompis, en snabb dator.