Jag klyver er itu

Maryams familj är i skärvor och hon flyr hem till pojkvännen Filip. Där finns en pappa som lagar mat, en mamma som borde gå till jobbet och en kanin som heter Gunnar. Men hur ska allt bli nu?

Maryam, eller Mary, grubblar på vem hon är och vad hon vill med allt. Filip äter Skogaholmslimpa till frukost. Med kaviar. Maryam hatar kaviar. De har en deal, efter kaviarmorgon blir det ingen hejdåpuss.

Ibland ligger hon kvar i sängen när Filip har farit. Maryam klickar sig igenom listan med jobb utan krav på arbetslivserfarenhet bland platsannonserna. Hennes lillebror Ebi messar. Mamma ringer. Pappa är tyst.

Självhat och depression

Pappa har en ny familj, en blond med två plastbarn. Maryam vet att när hon får barn kommer de inte att vara blonda eller heta Gustav. Hjärtat pickar och hennes enda brist är hennes självhat.

Maryam, hennes föräldrar och lillebror är bara ett litet snedsteg i Sveriges historia. Hon googlar depression och orsaker. Skilsmässa kommer på plats nummer tre.

Ingen kallar henne Maryam. De kanske borde det. Mary är inte hon längre.

Prisad debut

Tamara Mivellis debutbok Jag klyver er itu fick Hjärtans fröjdpriset 2021. Det första renodlade ungdomsbokspriset i Sverige. Boken är en prosapoetisk, existenstiell thriller med stark närvaro.

Läs också

  1. I den tysta minuten mellan

    Tips Av: Sjögren, Viveka Tipsat av: Annika Edlund

    Torvi är 14 år och ska åka till Island för att begrava sin pappa. Han ska åka ensam. "Det är din historia, säger mamma. Det är halva du. Du hör faktiskt dit." Torvi åker iväg på en resa som ska ändra en hel del i hans liv.

  2. Bästa svenska ungdomsroman 2020

    Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

    Jag klyver er itu av Tamara Mivelli får det allra första Hjärtans fröjd-priset, för bästa svenska ungdomsbok förra året. Ett nytt nationellt pris som har fått namn efter Per Nilssons bok.