Jag joggar, alltså lyssnar jag

"Det var ljuvligt att springa med en mjuk berättarröst i öronen." Det bästa med joggning är att du kan springa och läsa samtidigt, skriver Annika Edlund i sin krönika.

Springande kvinna
Jag har joggat i princip
i hela mitt familjevuxna liv. Efter ett par år av småbarnshemmavarande, då man sakta men säkert ser tiden och kroppen förändras och gympapasstider eller lagsportträningar verkar svåra att passa, upptäckte jag den ultimata träningsformen. Motionslöpning.

Ingen sport har, enligt mitt sett att se, så många fördelar som löpning (när man väl kommit förbi den pinsamma delen att springa ute till allmänt beskådande).

Det är billig utrustning. Det enda du egentligen behöver är ett par bra löparskor. Bra är oftast lika med dyrt, men skorna håller ofta några säsonger.

Det är flexibelt. Du tar på dig skorna, öppnar dörren och springer ut. Inga särskilda träningstider. Inga transporttider. Du kan också ta med träningsskorna när du är på resa och springa var som helst där du ”slår läger”.

Det bästa argumentet är ändå detta: du kan springa och läsa samtidigt.

Ljudböcker har gjort mig till en ihärdig långdistanslöpare. Tänk så härligt att kunna kombinera två för mig så livsnödvändiga sysselsättningar med varandra: att motionera och att läsa.

De första åren jag sprang, gjorde jag det oftast till musik. Eva Dahlgren var min favorit och jag upptäckte att jag faktiskt hade svårt att springa till så mycket annat. Därför ledsnade jag ganska snart, och började istället lyssna på ljudböcker.

En av de första var Lady Chatterleys älskare. Jag minns att jag tyckte det var ljuvligt att springa med en mjuk berättarröst i öronen.

Nu har jag sprungit och lyssnat mig igenom många av världslitteraturens klassiker som Dostojevskijs Brott och straff (underbart inläst av Per Myrberg), Franz Kafkas Processen och Sagan om ringen av Tolkien. (Särskilt radiodramatiseringen är fantastiskt bra, inspelad med flera av våra bästa skådespelare och med musik av folkmusikgruppen Enteli.)

Men jag har också lyssnat och sprungit mig igenom åtskilliga ruskiga och spännande deckare, sciencefictionromaner eller andra böcker som jag förmodligen annars inte skulle ha läst.

Jag har blivit beroende, inte bara av löpningen utan även av ljudböcker!

Att springa är att ha ett alldeles eget rum. Att få egen tid, ett andningshål i det stressiga vardagslivet. För mig som är en rastlös själ är löpningen ett måste.
De senaste åren har jag istället för att öka hastigheten ökat längden på mina löparrundor. Så länge och så långt att jag i somras för första gången sprang Stockholm Marathon. Det var underbart!

Det låter ju inte klokt, men efter prestationslycka som att föda barn kommer ett genomfört marthonlopp. Tro mig! Blåsor, blånaglar, träningsvärk. Det var det värt.

Utan ljudböckerna hade jag inte varit en löpare. Numera har jag en iPod till hjälp, som jag fick när jag fyllde femtio av mina barn. Den har inskriptionen ”Muskelmassan avtar med åren, Modet sjunker, Förmågan att uthärda är på topp” (Kristina Lugn).

En krönika av Annika Edlund, Grubbebiblioteket.

1. Lady Chatterleys älskare

Av: Lawrence, David Herbert
    Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska