Jag har blivit med balkong

Hur förvandlar man en trist betongbalkong till en prunkande oas? Med hjälp av en massa böcker från bibblan vet Kerstin Hasselgärde svaret.

Krukodling
Äntligen, efter tre års nomadiserande
i stans parker, får jag odla själv. Men vad ser jag? Trist betonggolv och ett balkongräcke som täcker en del av insynen från husen mittemot, men vad vill jag ha?

Fundera, fundera, vad vill jag ha denna extrayta till? Lånar hem det mesta av vad bibblan kan ge i detta spörsmål. Rådgör med arbetskamrater som kan det här med växter. Kollar runt i butiker för utemöbler (det får bli nåt litet!)

Vaknar mitt i natten och skriver ner att timjan måste jag ha och isop och lavendel och... Hur ska jag alls komma ut på balkongen själv med allt jag vill odla där?

Nåväl, efter några rundturer i butiker känner jag att trägolv vill jag ha. Att få tassa ut barfota om morgonen… Färdiga moduler verkar praktiskt så med hjälp av kär vän mäter vi ut vad som behöver köpas.

Lastar vagnen full med träkvadrater som bara behöver tryckas ihop och så var det ju hörnen då... Allt ordnar denne händige man och vips har jag ett nytt rum på andra våningen.

Ny runda i affärer: liten nätt möbel inhandlas och sedan jag försökt skruva ihop delarna ser det ut som barnen Hedenhös försök till en rymdraket. Mannen återkommer och tar stillsamt över skruvdragaren.

Åh så fint det blev! Exklusiv solstol inhandlas att användas endast av mig.

Nu över till växterna. Fort och mycket tack! Trädgårdsrally vidtar.

Herrarna Humle och Tomat inhandlas. En herr Buxbom dyker upp som gåva och så alla rara örter jag saknat i tre år.

Amplar att hänga mina gula penseer i (blir så glad av gula färger). En rumsavdelare som inte fick plats i vindsförrådet blir ett perfekt skydd mot insyn och min dyra skohylla i ek får en ny tillvaro som blomhylla efter noggrann inoljning.

Så dyker en solros upp och en söt liten buskros som platsar perfekt i eftermiddagssolen. Fixade faktiskt själv att (i metall) borra upp fästen till en hängande blomlåda, inåt naturligtvis, tänk på grannen inunder!

Så nu sitter jag här i mitt mysiga extrarum med ett glas flädersaft och klirrande isbitar däri och bara njuuter i solen.

Vet att jag kommer att smyga upp inatt, tassa ut barfota och bara stryka handen runt örterna, dofta och sucka: så härligt här blev!

En krönika av Kerstin Hasselgärde, Umeå stadsbibliotek.
  1. Cityodling

Av: Israelsson, Lena
    Publiceringsår: 2004

2. Doftträdgården