Jag är en samlare, jag vill ha mer

Aja Lunds välgjorda bok om saker och samlande problematiserar minimalismens rensningsstrategier. En lekfull och färgstark bok med fantastiska samlarporträtt.

Aja Lund bedriver en byggnadsvårdsbutik i Jakobstad i Österbotten. Via butiken kommer hon i kontakt med samlare från olika platser. I boken får vi träffa några av dem. De är bosatta i Sverige, Finland och Frankrike, och de samlar på vitt skilda saker. Någon har fastnat för vapen och krigshistoria och för någon handlar det om hushållsvågar och tvättkorgar.

Sakers värde

För en utomstånde kan samlandet verka obegripligt, men Aja Lund lyckas ringa in några gemensamma drag, och förmedlar också att det mer minimalistiska förhållningssättet till saker är komplicerat. Hur ska vi lära oss att ta hand om vår historia om vi gör oss av med saker i snabb takt?

Det här är en fin bok som passar att bläddra i, men den ger också fördjupning i olika resonemang om sakers värde. Både samlare och minimalister kan tilltalas av den färgstarka och mycket speciella samlarvärlden som Lund visar upp.

  1. Boktipsare: Maud Sandström

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Maud Sandström är bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek och uppskattar allt från näsblods-deckare till bra stickbeskrivningar. På Minabibliotek tipsar hon ofta om böcker om handarbete och annat hantverk och skriver underhållande artiklar om sådant som intresserar henne.

  2. Köpstopp och prylbantning

    Skrivet av: Annika Winning

    Du som känner dig tyngd av prylar, eller skulle vilja dra ner på din konsumtion av någon annan anledning, kan hitta lästips här.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 4 mars 2020