Jag är den som skall komma

Bernice har blivit utsedd till ny Messias och frälsare av världen. Men hur ska hon kunna fullfölja sitt uppdrag när hon sitter inspärrad på en psykiatrisk avdelning?

Bernice Carlsson är 32 år gammal och får ett sent missfall när hon väntar sitt tredje barn, en flicka äntligen. Strax efteråt träffas hon av blixten och hamnar i en psykos.

Själv är hon övertygad om att hon är Messias, jordens frälsare och att hon fått i uppdrag av FaderModern att nå ut till mänskligheten. Men det är inte så lätt när man är tvångsintagen på en låst psykiatrisk avdelning.

Lärjunge med avsikter

Till sin hjälp har hon Sami, sin lärjunge, som är vårdare på avdelningen. Han filmar Bernices predikningar och lägger ut dem på internet. Han säger att ryktet om henne sprids som en löpeld över världen. Bernice är tacksam att ha honom som sin lärjunge och blundar för att han ibland råkar röra vid henne på olämpliga ställen.

När de rymmer tillsammans från sjukhuset blir deras relation alltmer destruktiv, och frågan är hur Bernice någonsin ska kunna hitta tillbaka till sig själv och sin familj.

Genom Bernices egna ögon

Jag tycker Johanna Nilsson lyckas jättebra med att beskriva Bernices sjukdom helt och hållet ur hennes egen synvinkel. Hennes kall, hennes smärta och hennes verklighetsbild. Man får också små glimtar ur en annan verklighet, men alltid genom Bernices ögon. Det här är väldigt bra och gripande. Det blir lite trögt i mitten men sedan tar det sig igen. En mycket läsvärd bok helt enkelt.

Psykeveckan 2012

Skrivet av: Anna Östman

I Västerbotten ordnas varje år Psykeveckan av en rad olika arrangörer. Till Umeå stadsbibliotek kom det här året författaren Anna Lytsy och här på Minabibliotek har vi samlat relaterade artiklar och boktips.

Ung i vuxenhyllan

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Känns inget intressant i ungdomshörnan längre? Lugn - det finns mer att hämta. På bibliotekets vuxenhyllor finns det en hel del som också passar dig som är över 15 år.

Tipsat av: Helen Forsberg den 4 april 2013