Jaco

En något fördold huvudperson berättar en historia med hög puls om vad som händer när han på ett infall åker till Östtimor istället för att återvända hem.

Av: Persson, Per Ole
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Det här är ingen roman för känsliga själar. Bitvis är det en riktigt brutal historia, fåordigt och effektivt berättad med hög puls. Dessutom har den ett omslag som suveränt fånga grundstämningen i boken. Ordlöst blir du mentalt förberedd på vad som komma ska.

Hemmastadd på okänd mark

Om huvudpersonen, berättaren, får vi inte veta mycket. Han har arbetat i Guatemala, är på väg hem men får ett infall, byter flyg och hamnar på Östtimor. Ett land präglat av sitt koloniala arv och sina inbördesstrider.
I en by träffar han ett ungt par, Elias och Miriam. De tar hand om honom. Ger honom mat och husrum.

Han känner igen sig. Känner sig hemma trots att han är på en plats han aldrig sett eller ens hört talas om.
Med människor som vill honom väl men som lever ett helt annat liv och som ställer sig frågande inför hans sätt att leva.

Ur askan i elden

När oron stiger i landet och hotet närmar sig bryter de tre upp och söker sin tillflykt till en ö med ett ryktbart förflutet. En tillflykt som visar sig bedräglig.

Två män och en kvinna. En ö där myten och hoten tar gestalt och spärrarna släpper. Och så detta språk på samma gång distanserat och sinnligt. Hetta och kyla sida vid sida. Imponerad blir man. Och aningen skrämd.

Det här är Per Ole Perssons romandebut. Han var en av 2012 års novellpristagare.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 1 augusti 2012