Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå

Vi lever i den digitaliserade eran, där internet påverkar vår vardag på ett sätt som bara för något år sedan tycktes helt osannolik. Jack Werner ger oss en hjälpande hand hur vi ska förhålla oss till denna förhållandevis nya arena.

Jag hajade till när jag scrollade i Facebook-flödet. Någon hade delat en uppseendeväckande artikel där det stod nåt i stil med "IS-krigare återvände till Sverige. Gick raka vägen till socialkontoret, som omgående ordnade lägenhet och underhåll." Upprörda kommentarer haglade.

Jag googlade namnet på sidan som publicerat artikeln och kunde ganska snabbt konstatera att alltihop var påhitt. Jag kommenterade det i kommentarsfältet och fort togs artikeln bort av den som hade delat sidan. Exemplet visar hur fort falska nyheter och rykten sprids på internet, men även att man nästan lika fort kan avslöja densamma, också det med hjälp av internet.

Komplement till Klintbergare

Jack Werner har skrivit en modern upplaga av Råttan i pizzan; Bengt af Klintbergs klassiska bok om vandringssägner. Författaren känner sig smickrad av att bli jämförd med nestorn inom svensk folkloristik och han säger till och med i förordet att "den här boken hade blivit bättre om Bengt af Klintberg hade skrivit den." Det är en blygsam hållning som jag knappast delar. För där Bengt af Klintberg främst avhandlar muntliga eller skriftliga skrönor, fokuserar den här boken uteslutande på internet och fyller därmed tidigare kunskapsluckor.

Konkreta tips på faktakoll

Boken är skriven i korta kapitel med olika exempel från de senaste åren som känns bekanta. Alltifrån "Den stora clownhysterin" till "Trollfabriken i S:t Petersburg". Som titeln antyder är det underhållande och lättläst, men med en allvarlig underton. Vad är sanning? Vad är lögn? Det är inte alltid så lätt att avgöra, men i slutet av boken kommer en del handfasta tips på hur du kan agera på nätet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Olle Öhman den 28 maj 2018