J.G. Ballard är död

Science fiction-författaren J.G. Ballard har gått ur tiden. Bibliotekarien och Ballard-fantasten Lennart Kihlberg reflekterar över sin favoritförfattare.

Ballard
En av efterkrigslitteraturens få viktiga berättarröster har tystnat.

När jag nåddes av nyheten att Jim Ballard, efter en längre tids sjukdom, gått bort vidrörde det mig mer än vanligt. Orsaken till det är att jag under de senaste två åren upplevt någon av en Ballard-renässans och i samband med det läst om alla hans viktiga verk. Under läsningens gång drabbades jag allt tydligare av insikten att Jim Ballards litteratur kanske är det enda som skrivits som verkligen säger något om vår verklighet.

Jag brukade en aning skämtsamt säga att Jim Ballard var en given Nobelpristagare men att hans böcker nog gick bortom Nobel-kommitténs horisont. Ett litet korn av sanning finns det dock i detta påstående eftersom den litteratur som belönats aldrig pratat Jim Ballards språk.

Han hävdade att ”Science and technology multiply around us. To an increasing extent they dictate the languages in which we speak and think. Either we use those languages, or we remain mute.” En programförklaring så god som någon och som dessutom kan tjäna som en förklaring till varför en stor del av den samtida mainstream-litteraturen framstår som fadd och uddlös.

Han började som science fiction-författare och fortsatte att se sig som en sådan även efter det att han lämnat genrens naturliga miljöer bakom sig. Han var närmast besatt av den effekt som teknologi, massmedia och översexualisering hade på den västerländska människan. I ljuset av det förkunnade han sin ambition att utforska den inre rymden istället för den yttre.

Jim Ballard skrev ingen feel good-litteratur. Många av hans viktiga verk är snarare direkt motbjudande och stundtals inte helt lättlästa. I den av tradition konservativa SF-världen betraktades han ofta som en avfälling. Inte heller inom de traditionella litterära miljöerna mottogs han alltid med entusiasm.

En kritik var att Jim Ballard aldrig tog ställning vilket lätt kunde ge ett intryck av att han välkomnade det förfall han skrev om. En förklaring var att Jim Ballard avskydde den borgerliga romanen som han betraktade som en moralistisk konstruktion som skymde verkligheten.

Flera av hans viktiga verk, som High Rise och Concrete Island, är fortfarande oöversatta. Den hyperviktiga Skändlighetsutställningen kom dock på svenska år 2007. Heder åt förlaget Vertigo för detta.

Andra oumbärliga titlar som getts ut på svenska är Kristallvärlden (1971) och Drömbolaget (1981). Jim Ballards kanske mest typiska bok, Crash var tydligen på gång att översättas för ett par år sedan. Ingenting har dock hänt så saken har uppenbarligen misskötts.

Vi kan alltid trösta oss med en ny deckare eller kokbok från någon av våra allestädes närvarande kändisar.

En krönika av Lennart Kihlberg, Umeå stadsbibliotek

Länk:

En bra hemsida om J.G. Ballard

1. Skändlighetsutställningen

Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska

2. Super-Cannes

Publiceringsår: 2000

3. Super-Cannes

Publiceringsår: 2000

4. The voices of time

Publiceringsår: 1984

5. Myths of the near future

Publiceringsår: 1982

6. The day of forever

Publiceringsår: 1967

1. Skändlighetsutställningen

Av: Ballard, James Graham Tipsat av: Lennart Kihlberg

En fascinerande men samtidigt störande inblick i en människa vars psyke håller på att bryta samman.

2. Super-Cannes

Av: Ballard, James Graham Tipsat av: Lennart Kihlberg

Med lika delar mainstream, thriller och science fiction, förmedlar "Super-Cannes" en isande vision om en framtid som kanske är närmare inpå oss än vad vi vill tro.

Skrivet av: Lennart Kihlberg den 21 april 2009