Introvert

Introvert – ja. Asocial – nej. En bok som ger upprättelse åt alla introverta.

Av: Jonkman, Linus
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Linus Jonkman är introvert. Han är också föreläsare, författare och verksamhetskonsult. Dessutom har han en mission.

Omfattande självtest

Han vill ge den introverta människan upprättelse, och det gör han i denna bok som tar en närmare titt på introverta respektive extroverta personlighetsdrag. Bokens sista sidor innehåller ett omfattande självtest för att läsaren själv ska kunna komma fram till var den ligger på skalan. Naturligtvis finns det många gråzoner mellan de båda ytterligheterna.

Det som skiljer en introvert från en extrovert person är enligt Linus Jonkman var påfyllnaden av energi kommer ifrån. Medan en extrovert person kommer bäst till sin rätt i sällskap med många människor och livlig interaktion är den introvert lagda mer nöjd med få personer omkring sig, eller bara det som händer inne i det egna huvudet.

På de introvertas sida

En introvert person har sällan tråkigt, är bra på att koncentrera sig och fokusera. Men röriga möten med andra kan skapa förvirring och trötthet. Vi får många roliga och exempel från familjeliv och arbetsliv på hur krockarna kan se ut, och hur små förändringar kan göra det lättare att få vardagen att fungera.

Det är tydligt att Linus Jonkman står på de introvertas sida. Att vara extrovert är nog bra, men det går inte att komma ifrån att de introverta är lite smartare, lite eftertänksammare, tänker och känner lite djupare. Här är det väl en smaksak om läsaren vill hålla med eller om Jonkman spetsar till det lite väl mycket.

Boken ger i alla fall den introvert lagda en hel del orsaker att sträcka på sig. Glöm det där om att introverta inte skulle kunna behärska en scen till exempel. Linus Jonkman listar några talare som räknas som introverta personer: Martin Luther King, Winston Churchill, Al Gore och Barack Obama. En hyfsad laguppställning, eller hur?

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Den högkänsliga människan

Av: Aron, Elaine N Tipsat av: Sonja Viklund

Blir världen för mycket ibland? Du är inte ensam om att vara högkänslig.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 20 december 2013