Intervju med Noomi

Vi har intervjuat Noomi Åberg från Yttre Åkulla som vann förstapriset i Barnens biblioteks fan fiction-tävling.

Bild på Noomi Åberg
Noomi Åberg. Bild: Privat
Barnens bibliotek hade nyligen en tävling där barn och unga från hela landet fick skriva fanfiction baserat på Magnus Nordins och Lars Gabels zombieserie Varelserna. Juryn (där författaren Magnus Nordin ingick) utsåg Noomi Åberg till vinnare av första pris.

Grattis till vinsten! Hur känns det?

Det känns jätteroligt! Jag trodde aldrig att jag skulle vinna eftersom skräck inte direkt är min grej, och eftersom att man fick vara upp till sexton år. Det känns också ganska coolt att ha skrivit ett kapitel som en vuxen/flera vuxna tyckte var bra.

Berätta om dig själv. Hur gammal är du, var bor du, vad tycker du om att göra förutom att skriva?

Jag heter Noomi Åberg och är elva år. Jag bor i Yttre Åkulla (i närheten av Bygdeå och Robertsfors) och mina största intressen är att skriva, rida och baka. Jag tycker också om matematik väldigt mycket. Jag går på Bygdeå skola i klass 5.

Hur var det att skriva något utifrån någon annans historia?

Det är förstås delvis svårare att skriva utifrån någon annans text, men jag tycker också att man får lite hjälp att veta hur historiens inlevelse ska vara eller hur man ska skriva för att få det att kännas roligt och spännande för läsaren. I det här fallet var det till stor hjälp för mig eftersom att jag aldrig har skrivit om skräck förut.

Vad tycker du om att skriva skräck jämfört med annat?

Att skriva just om skräck gör ofta att det blir en bra inlevelse och spänning. Och när man skriver just om det finns det alltid möjligheter att hitta på nya läskiga saker vilket det kanske är svårare att göra annars.

Har du skrivit mycket tidigare?

Jag har skrivit och läst så länge jag kan minnas, men jag har bara hunnit vara med i tre skrivartävlingar. Och det här är andra gången jag vinner förstapris! Jag har däremot aldrig lyckats komma tvåa eller trea någon gång... 

Vad tycker du är roligast med att skriva?

Det roligaste med att skriva är att man kan hitta på nästan vad man vill! Jag tycker också att det är roligt att vara med i skrivartävlingar eftersom att man får tips om vad man ska skriva om!

Läs Noomis bidrag

På Barnens biblioteks webb finns Noomi Åbergs vinnande text "29 augusti". 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Terje Nordin den 9 december 2016