Inlandet

En vackert berättad och tankeväckande roman om en ung kvinna som går emot rådande normer.

Av: Willows, Elin
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

En ung kvinna från storstaden ska flytta ihop med sin pojkvän, som bor i ett litet samhälle någonstans i norra Norrland. Deras relation håller inte, men hon stannar ändå kvar i samhället, trots att hon inte känner någon eller har någon speciell koppling till orten. Hon flyttar in som inneboende hos en äldre kvinna och börjar jobba i en mataffär. Vardagen börjar sakta rulla på trots uppbrottet.

Hittar en egen plats

Kvinnan, som inte har något namn i romanen, blir snart bekant med några av sina kollegor och lär sig även vissa av koderna på Platsen (som samhället kallas). Hon jobbar, tittar på deckarserier på tv, äter rutinmässigt godis varje lördag och följer ibland med sina kollegor och festar på Hotellet.

Tankeväckande om valmöjligheter

Inlandet är en speciell roman eftersom den nästintill saknar en tydlig intrig. Elin Willows fängslar istället med ett avskalat språk och tar ett  grepp om de valmöjligheter som en ung person förväntas ta ställning till. Kvinnan i boken gör som man inte ska och förhåller sig ganska passivt till det beslut som hon fattade när hon stannade kvar på Platsen.

Inlandet lämnar mig med stämningsfulla bilder av snötäckta vinterlandskap och långa ljusa nätter. Det är inte handlingen i sig som imponerar mest, utan de tankar som uppkommer när jag har läst ut boken. Det är något befriande med huvudpersonens inställning till de krav och förväntningar som vi nutidsmänniskor tror att vi måste ta ställning till.

Våra texter

 1. Norrlands svårmod

  Av: Söderlind, Therése Tipsat av: Elenor Lindberg

  En knivskarp iakttagelse av livet i en by i Norrland där huvudpersonen Anna lever ett ångestdrivet och destruktivt liv.

 2. Hundarna

  Av: Nilsson, Ola Tipsat av: Anna Sahlén

  En kort, kärnfull uppväxtroman om tre bröder och två systrar i ett avsides samhälle.

 3. Finna sig

  Av: Lidbeck, Agnes Tipsat av: Anna Sahlén

  Välpolerad skildring av en kvinna som bara tillåter sig att existera genom andra.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 27 februari 2018