Inglourious basterds

Quentin Tarantino gör på sitt kända manér upp med den kollektiva skuld som andra världskriget har lämnat efter sig.

Hämnd är ett återkommande tema i flera av Quentin Tarantinos filmer. Inglourious Basterds utspelar sig under andra världskriget i det ockuperade Frankrike och följer två spår som kanske inte går helt i linje med den officiella historieskrivningen. 

Gruvligt och blodigt

Dels skildras judinnan Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) och hennes öde. Familjen Dreyfus har drabbats hårt av nazisternas blodtörst, men slumpen ger henne chansen att ta en gruvlig hämnd.
 
Dels skildras den amerikanska soldatgrupp som går under beteckningen "inglourious basterds". Tio unga män med löjtnant Aldo Raine (Brad Pitt) i spetsen som gör sig ökända i fiendeleden eftersom de utstuderat mördar och skalperar tyska soldater.

Som vanligt när Quentin Tarantino gör film är dialogen knivskarp och genomarbetad och flera av karaktärerna verbala och fascinerande, både de mer och de mindre sympatiska. Det är på sina ställen en blodig film som trots sina makabra inslag är gjord med glimten i ögat.

Åtta Oscarsnomineringar

Inglourious Basterds är underhållande men kanske inte en av den amerikanska regissörens mest sevärda filmer. Filmen nominerades till åtta Oscars 2010 bland annat för bästa regi, bästa film och bästa foto.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 10 februari 2010