Idéer för lovet

Här är tips på läsning och annat du kan göra via webbsidor på internet eller appar i en smart mobil eller surfplatta.

Just nu är biblioteken inga ställen att träffas på och stanna länge. Men du får gärna komma förbi en kort stund och låna böcker. Kolla upp i förväg när ditt bibliotek har öppet.

Lästips och appar

Här på Minabibliotek finns det massor av boktips. En hel del böcker kan du också läsa som e-böcker, digitala böcker i en app eller på en webbsida. Det finns också e-ljudböcker som du kan lyssna på.

I appen Biblio kan du läsa e-böcker (text) och lyssna på e-ljudböcker. I appen Bibblix kan du läsa e-böcker (text).

Läs på många olika språk

Vill du läsa böcker på andra språk än svenska? Det finns flera sätt. På biblioteken kan du låna böcker på en massa språk. På webbplatsen Världens bibliotek kan du läsa böcker på några språk som är vanliga i Sverige. 

En flicka med hörlurar på sig ligger på en vardagsrumsmatta, med fötterna uppe i en soffa. I soffan sitter en annan flicka med en surfplatta. www.varldensbibliotek.se
Klicka på bilden för att läsa mer om Världens bibliotek.

En webbplats som heter International Children's Digital Library är som ett stort bibliotek för barn i hela världen. Där finns böcker på en massa olika språk. Du kan läsa böckerna direkt i en dator. Det är helt gratis.

Klicka på bilden så kommer du till International Children's Digital Library.

Lyssna på böcker som radioteater

På Sveriges radios webbplats kan du lyssna på böcker som teater. Drama för unga har gjort radioteater av till exempel F som i sämst, Mördarens apa, Bröderna Lejonhjärta, Som trolleri och Anne Franks dagbok.

Greja och pyssla

På webbplatsen Barnens bibliotek finns det tips om flera roliga pyssel. Där finns också tävlingar och boktips. Du kan också skapa ett eget krypin på sidan och jaga bokdrakar.

En rund skiva med bokstäver i dubbla rader och en röd mitt. Runt skivan är en ram. Bakgrunden är svart. Överst står det Lär dig använda ett kodhjul. Bild: Barnensbibliotek.se
Klicka på bilden så kommer du till pysselsidan på Barnens bibliotek.
En figur som ser ut som en eld sitter med en bok i knät. På boken står orden pyssla och tävla. Bild: Barnensbibliotek.se
Klicka på bilden så kommer du till pysselsidan på Barnens bibliotek.

På webbplatsen Polarbibblo finns det många roliga, knepiga quiz. Testa att utmana dig själv, en kompis eller ett syskon. Du kan också rita en teckning direkt på webbsidan, och skicka in den så att andra får se. Eller skriva en egen berättelse, eller en dikt.

Polarbibblo har också spel och tävling. Just nu är det sportlovstema, förstås. Om du vill kan du skapa en användare på Polarbibblo, men du kan också göra saker utan att vara inloggad.

www.polarbibblo.se
Klicka på bilden för att komma till Polarbibblo.

Tidningar att låna eller läsa på webben

På biblioteken finns det tidningar för barn. De flesta tidningarna kan du låna hem, men inte de nyaste numren.

Klicka på bilden för att komma till Minibladets webbsida.

Gillar du fotboll är kanske tidningen Goal något för dig. Robot är tidningen för dig som är intresserad av spel. Vill du hellre läsa om hästar och ridning, är Min häst tidningen för dig.

I Minibladet kan du läsa nyheter och artiklar om kändisar, tävlingar och mycket annat. Texterna är skrivna för barn, ibland av barn. Det finns olika svåra texter, som passar barn i olika åldrar. Du kan läsa Minibladet på en webb som görs tillsammans med VK (Västerbottens-Kuriren). Det finns också ett uppslag med Minibladet i pappers-VK på lördagar.

Kamratposten, eller KP, är en jättebra tidning för barn. Du kan låna den på biblioteken. Det finns också KP-artiklar som du kan läsa gratis på deras hemsida, KPwebben.

Bild: KPwebben.se
Klicka på bilden för att komma till KPwebben.

Puffbild: VectorUp/Bigstock

Lyssna på radioteater

 1. Lyssna på F som i sämst

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Tänk att du alltid känner dig sämst på allting. Tänk att du dessutom har en syster som alltid är bäst på allting. Så är det för Jonna.

 2. Lyssna på Bröderna Lejonhjärta

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Skorpan är jättesjuk och rädd för att dö. Då tröstar storebror Jonatan och säger att vi ses i Nangijala, jag kommer strax efter dig. Men det blir inte alls så.

 3. Lyssna på Anne Franks dagbok

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  En tonårings dagbok kan ge dig en liten aning om hur livet var under andra världskriget, för den som var förföljd av nazister. Nu finns Anne Franks dagbok som radioteater, att lyssna på.

 4. Lyssna på Mördarens apa

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Följ med Sally Jones på en äventyrlig resa. Drama för unga har gjort radioteater av Jakob Wegelius äventyrsroman Mördarens apa. Lyssna på radion eller via webben.

 5. Lyssna på Som trolleri

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Mystiskt, magiskt, spännande och romantiskt. Om Mona som träffar en kille på sommarlovet. En kille som verkligen inte är som alla andra.

Vill du bli skrämd?

 1. Död mans pod

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Är du en skräckfantast? Gillar du gastar, gengångare, vampyrer, varulvar och annat rysligt? Då ska du prova att lyssna på Död mans pod.

Bok-appar från biblioteken

Biblio
Klicka på bilden så får du veta mer om Biblio-appen.
 1. Bibblix: en bok-app för barn

  Bibblix är en tips- och läs-app för smarta mobiler och surfplattor. Den är gjord för dig som är 6 till 12 år, men det finns också många ungdomsböcker. Varje vecka fylls Bibblix på med nya tips och böcker.

Kolla öppettiderna

 1. Alla bibliotek

  Biblioteken, deras öppettider, adresser, kontaktuppgifter och annan användbar information.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 10 mars 2021