Idéer för lovet

Här är tips på pyssel, klurigheter, läsning och annat du kan göra via webbsidor på internet eller appar i en smart mobil eller surfplatta.

Till biblioteken är du alltid välkommen. Läs eller låna en bok, spela spel, träffa folk eller sätt dig i ett hörn och bara ta det lugnt en stund. 

Lästips och appar

Kan eller vill du inte gå till ett bibliotek finns det mycket roligt att göra på internet, förstås.

Här på Minabibliotek finns det massor med boktips. En hel del böcker kan du läsa som e-böcker, alltså digitala böcker i en app eller på en webbsida. Det finns också e-ljudböcker som du kan lyssna på.

I appen Biblio kan du läsa e-böcker (text) och lyssna på e-ljudböcker. I appen Bibblix kan du läsa e-böcker (text).

Läs på många olika språk

Vill du läsa böcker på andra språk än svenska? Det finns flera sätt. På biblioteken kan du låna böcker på en massa språk. På webbplatsen Världens bibliotek kan du läsa böcker på några språk som är vanliga i Sverige. I appen Bläddra finns böcker på samiska och romani chib.

En flicka med hörlurar på sig ligger på en vardagsrumsmatta, med fötterna uppe i en soffa. I soffan sitter en annan flicka med en surfplatta. www.varldensbibliotek.se
Klicka på bilden för att läsa mer om Världens bibliotek.

International Children's Digital Library är en amerikansk webbplats med böcker på en massa olika språk. Du kan läsa böckerna direkt i en dator. Det är helt gratis.

Klicka på bilden så kommer du till International Children's Digital Library.

Lyssna på böcker som radioteater

På Sveriges radios webbplats kan du lyssna på böcker som teater. Drama för unga har gjort radioteater av till exempel F som i sämst, Mördarens apa, Bröderna Lejonhjärta, Som trolleri och Anne Franks dagbok.

Greja och pyssla

På webbplatsen Barnens bibliotek finns det tips om roliga pyssel. Där finns också tävlingar och boktips. Du kan skapa ett eget krypin på sidan och jaga bokdrakar.

En rund skiva med bokstäver i dubbla rader och en röd mitt. Runt skivan är en ram. Bakgrunden är svart. Överst står det Lär dig använda ett kodhjul. Bild: Barnensbibliotek.se
Klicka på bilden så kommer du till pysselsidan på Barnens bibliotek.
En figur som ser ut som en eld sitter med en bok i knät. På boken står orden pyssla och tävla. Bild: Barnensbibliotek.se
Klicka på bilden så kommer du till pysselsidan på Barnens bibliotek.

På webbplatsen Polarbibblo finns det många roliga och knepiga quiz, spel och tävlingar. Utmana dig själv, en kompis eller ett syskon. Du kan också rita direkt på webbsidan, skriva en egen berättelse eller en dikt.

Polarbibblo finns på svenska, meänkieli, lulesamiska, sydsamiska och nordsamiska. 

Klicka på bilden för att komma till Polarbibblo.

Tidningar att låna eller läsa på webben

På biblioteken finns det tidningar för barn. De flesta tidningarna kan du låna hem, men inte de nyaste numren.

Klicka på bilden för att komma till Minibladets webbsida.

Gillar du fotboll är kanske tidningen Goal något för dig. Robot är tidningen för dig som är intresserad av spel. Vill du hellre läsa om hästar och ridning, är Min häst tidningen för dig.

Minibladet har nyheter och artiklar om kändisar, tävlingar och mycket annat. Texterna är skrivna för barn, ibland av barn. Det finns olika svåra texter, som passar barn i olika åldrar.

Du kan läsa Minibladet på en webb som görs tillsammans med VK (Västerbottens-Kuriren). Det finns också ett uppslag med Minibladet i pappers-VK på lördagar.

Kamratposten, eller KP, är en jättebra tidning för barn. Du kan låna den på biblioteken. Det finns också KP-artiklar som du kan läsa gratis på deras hemsida, KPwebben.

Bild: KPwebben.se
Klicka på bilden för att komma till KPwebben.

Puffbild: VectorUp/Bigstock

Bok-appar från biblioteken

Klicka på bilden så får du veta mer om Biblio-appen.
  1. Bibblix: en bok-app för barn

    Du kan läsa upp till fem böcker i veckan med Bibblix. Det är en läs- och tips-app för smarta mobiler och surfplattor. Varje vecka fylls Bibblix på med nya böcker och tips.

  2. Bläddra

    E-böcker på samiska, meänkieli och romani chib i en app.

Lyssna på radioteater

  1. Lyssna på Häxorna

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    När pojkens föräldrar dör får han bo hos sin mormor. Det är hon som berättar om häxorna - och att de hatar barn. Men också hur de kan avslöjas.

  2. Lyssna på F som i sämst

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Tänk att du alltid känner dig sämst på allting. Tänk att du dessutom har en syster som alltid är bäst på allting. Så är det för Jonna.

  3. Lyssna på Bröderna Lejonhjärta

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Skorpan är jättesjuk och rädd för att dö. Då tröstar storebror Jonatan och säger att vi ses i Nangijala, jag kommer strax efter dig. Men det blir inte alls så.

  4. Lyssna på Anne Franks dagbok

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    En tonårings dagbok kan ge dig en liten aning om hur livet var under andra världskriget, för den som var förföljd av nazister. Nu finns Anne Franks dagbok som radioteater, att lyssna på.

  5. Lyssna på Mördarens apa

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Följ med Sally Jones på en äventyrlig resa. Drama för unga har gjort radioteater av Jakob Wegelius äventyrsroman Mördarens apa.

  6. Lyssna på Som trolleri

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Mystiskt, magiskt, spännande och romantiskt. Om Mona som träffar en kille på sommarlovet. En kille som verkligen inte är som alla andra.

Vill du bli skrämd?

  1. Död mans pod

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Är du en skräckfantast? Gillar du gastar, gengångare, vampyrer, varulvar och annat rysligt? Då ska du prova att lyssna på Död mans pod.

Mer för påsklovet

  1. Häxor – finns de?

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Häxorna flyger till Blåkulla på skärtorsdagen. Eller kanske inte, men i böckerna finns de. Elaka, snälla, roliga, fega, modiga eller utvalda.

Kolla öppettiderna

  1. Alla bibliotek

    Biblioteken, kontakt, öppettider, adresser och annan användbar information.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 14 april 2022