I vargars följe

Stef Penney har skrivit en varm thriller i isande kall miljö.

1860-talets Kanada är glesbefolkat, med nybyggarsamhällen och pälsjägarstationer utspridda i de snötäckta skogarna. I den lilla avkroken Dove River hittas en man mördad, och misstankarna faller på en ung pojke som står utanför bygemenskapen.

Misstron ökar när det visar sig att pojken hastigt gett sig iväg utan förklaring. Pojkens mor är övertygad om att han är oskyldig, och trotsar sin rädsla för vildmarken för att ge sig ut och leta efter honom.

I vargars följe är en spännande bok, men ingen nagelbitare där man skumläser sidorna för att så snabbt som möjligt komma fram till slutet. Istället vill läsaren ta sig god tid med att lära känna personerna som den skotska författardebutanten Stef Penney skriver om.

Snö, is och kyla omger människorna i boken, men innanför alla klädlager klappar varma, levande hjärtan. Kärlek kan uppstå mellan de mest omaka personer och samspelet mellan huvudpersonerna skildras med stor känsla och finess.

En av Stef Penneys inspirationskällor är svenska Kerstin Ekman och hennes sätt att berätta spännande historier som utspelas i ett nordiskt landskap. Kerstin Ekmans bok Händelser vid vatten är översatt till engelska med titeln Blackwater. Den som blir förtjust i Stef Penneys bok borde också tycka om Kerstin Ekmans böcker om Vargskinnet, där landskapet, naturen och inte minst snön har en stor plats.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 1 mars 2010