I skuggan av sommaren

"Du får gärna ta med dig någon, om du vill. En anhörig eller nära vän." Utanför fönstret pågår det vanliga livet. Det som handlar om sommar, bad, båtar, glasstrutar och utomhusserveringar. Allt är som vanligt, men ändå inte. Inte för Jacob. Inte längre. Inte sedan mötet med läkaren.

Jacob vaknar mitt i natten efter en orolig drömlös sömn och tittar på väckarklockan. Den visar 4.05. Han är våt av svett på ryggen och håret känns klibbigt. Varför är han så blöt? Är han sjuk? Jacob tittar ut. Himlen är klarblå och solen glittrar över vattnet, en fin dag för segling med bästa kompisen Mikael.

Något är fel

Men riktigt så blir det inte. Jacob upptäcker en knöl vid halsen och kan inte släppa känslan av att något är fel, ordentligt fel. Han berättar inget trots att Mikael konstaterar att Jacob är lite frånvarande.

Det visar sig att Jacob är sjuk, riktigt sjuk. Han har cancer och bara ordet gör Jacob mer eller mindre skräckslagen. Han berättar inte om det för någon, inte ens för Mikael. Han har varit på väg flera gången men tycker att det inte riktigt har varit läge för det då Mikael just träffat en flicka och han inte vill förstöra glädjen för Mikael.

Sorg och glädje

Vi får följa Jacob under hela hans behandlingstid. I hans med- och motgångar, tankar kring livet och vad som är viktigt här i livet.

Jag föll fullkomligt för denna bok, tårarna rann men det fanns hela tiden en otroligt värme och glädje mitt i alla sorg.

Författaren Peter Strang är cancerläkare och har, som han säger, suttit vid hundratals dödsbäddar, samtalat med döende människor och fått ta del av deras upplevelser inför döden. Jag tycker att det känns i boken.

 1. I kroppen min

  Tips Av: Gidlund, Kristian Tipsat av: Anna Sahlén

  Han startade en blogg för att skriva om sin cancer. Kristian Gidlunds livsbejakande texter om döden har nu blivit bok.

 2. Jag har fortfarande "bara" MS

  Artikel Skrivet av: Ulrika Sjölin

  Vår krönikör Ulrika Sjölin skriver om vad som har hänt i hennes eget liv och inom MS-forskningen, sedan hennes förra krönika för fem år sedan. Hon berättar om fatigue, sin träning och om ett läkemedel som har skapat debatt.

 3. Ro utan åror

  Tips Av: Lindquist, Ulla-Carin Tipsat av: Anna Sahlén

  Nyhetsankaret Ulla-Carin Lindqvist drabbas av ALS. Hon skriver om sjukdomen inifrån och om livet, döden, lycka och sorg sida vid sida.

 4. Och runt mig faller världen

  Tips Av: Sahlström, Marit Tipsat av: Anna Sahlén

  Finns det någon rättvisa i vem som drabbas av svår sjukdom och död? Nej. För äldsta dottern Ett i en familj som vilken som helst blir det plågsamt tydligt att ingen går säker.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ulrika Sjölin den 10 april 2018