I händelse av min död

Viktig journalistik om dödade kvinnor och deras anhöriga i ett samhälle där skyddsnäten inte räcker till.

Två journalister har försökt samla alla de fall i Sverige där män dödat sin kvinnliga partner eller ex-partner. Det började som en artikelserie i Aftonbladet, men med det gensvar som Kerstin Weigl och Kristina Edblom fick kunde de inte sluta. "Vi var tvungna att fortsätta räkna de dödade kvinnorna", skriver de. I tio års tid har de dokumenterat och systematiserat fallen de identifierat sedan 2000. De finns alla att läsa om och söka bland på Aftonbladets webbplats.

Familjer som går sönder

I I händelse av min död tar de upp några av de fall som berört dem extra mycket. Utifrån förhör, polisutredningar, mammor, syskon och barn skriver Kerstin Weigl och Kristina Edblom om kvinnorna. Deras liv och deras rop på hjälp, som trots att de uppmärksammats, ändå inte räddar dem.  

Män dödar kvinnorna som är döttrar och mammor. Offren för brotten är så många fler än de som förlorar livet. Kvinnornas anhöriga får bära med sig ett livslångt trauma, inte minst barnen som många gånger bevittnat våld i hemmet och ibland även själva morden.

"Med tiden tystnar de själva. Familjer slutar tala med varandra om brotten. Påfallande ofta är syskon splittrade, barn skilda från föräldrar. Familjeband går sönder." skriver Kerstin Weigl och Kristina Edblom. Trots att de mördat är det inte ovanligt att papporna ändå får behålla vårdnaden. 

Kvinnorna bakom rubrikerna

Vi är vana att läsa nyhetstexter om män som dödar kvinnor. Det här är något annat. Här finns tid och utrymme att teckna bilder som gör offren och deras anhöriga till människor. Fram träder komplicerade kärleksrelationer som innehåller fysisk och psykisk misshandel, män med psykiska sjukdomar och personlighetsstörningar, myndigheter som saknar resurser för att hantera situationer där kvinnor lever under överhängande dödshot. 

Det är naturligtvis skrämmande och sorglig läsning. Omslaget är hjärtskärande, liksom nuppräkningen av kvinnornas namn. Omfattningen skrämmer. I händelse av min död ger en bild av hur samhällets skyddsnät inte fungerar, varken för offer eller förövare, och det är bra att det uppmärksammas. 

Fler tips

  1. The red parts

    Av: Nelson, Maggie Tipsat av: Anna Sahlén

    Rak och uppriktig biografi som lyfter ett mord och dess följder utan effektsökeri.