I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

Åza Sjöstam på Vindelns bibliotek har läst en oerhört aktuell och gripande ungdomsbok om flickan Ombeni, som flyr ensam till Sverige. Plågsam men viktig läsning.

Ombeni är 16 år och bor i Kongo. En dag blir hennes by anfallen av rebeller. Ombenis mamma, pappa och lillebror blir mördade mitt framför ögonen på Ombeni och hennes två systrar. Sedan våldtar rebellerna flickorna, plundrar hyddan och tar med sig Ombeni och hennes systrar till ett rebelläger.

Kränkning och flykt

I lägret fortsätter våldtäkterna och kränkningarna och systrarna behandlas som slavar. En dag lyckas Ombeni fly, hon springer och springer och kommer till slut tillbaka till sin hemby som är helt ödelagd. Hon fortsätter till närmaste stad där hon tillbringar några veckor som gatubarn under hemska förhållanden.

En dag möter Ombeni en nunna som hjälper henne att fly ut ur landet. Ombeni hamnar till slut i det kalla landet Sverige där nya och annorlunda problem uppstår.

Plågsamt verkligt

Boken om Ombeni är mycket plågsam att läsa, det går nästan inte att ta in de fruktansvärda konsekvenserna av krig. I ljuset av den pågående enorma flyktingströmmen till Europa, är detta en mycket viktig bok som ger en viss förståelse för hur det kan kännas att komma till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.