I går

En gripande berättelse om utanförskap och en fascinerande läsupplevelse.

Av: Kristof, Agota
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

I går handlar om Sandor som jobbar på en klockfabrik i sitt nya hemland. Jobbet i fabriken är enformigt, han borrar samma hål i samma klockdel, dag ut och dag in. Men det är inte bara arbetet som ter sig tråkigt och enformigt, Sandor upplever att det mesta i tillvaron är meningslöst. På stamkrogen träffar han bara fattiga och deprimerade landsmän och sin flickvän vill han egentligen göra slut med.

Många hinder för lyckan

Så en dag på bussen till jobbet träffar han en gammal skolkamrat, Line. Sandor och Line börjar inte bara umgås, de blir snart också kära i varandra. Men det finns en hel del hinder för en gemensam framtid. För det första så är Line gift och har barn. Hon har också en helt annan social bakgrund än Sandor och kan därför inte tänka sig att leva med en simpel fabriksarbetare.

Att Sandor har författardrömmar imponerar inte på henne. Förutom dessa hinder finns det även en mörk hemlighet som skulle hota Sandors och Lines lycka, om Sandor valde att avslöja den.

Tack vare författarens exakta språk och osentimentala sätt att berätta om huvudpersonens olyckliga liv blir den här romanen en lika spännande som fascinerande läsupplevelse!

Fler tips

 1. Analfabeten

  Av: Kristof, Agota Tipsat av: Anna Sahlén

  Agota Kristof sätter ord på hur uppbrott och flykt skapar en språk- och rotlöshet som aldrig lämnar henne.

 2. Den stora skrivboken

  Av: Kristof, Agota Tipsat av: Anna Sahlén

  En berättelse i tre versioner om individens ensamhet och behov av tillhörighet i spåren av krig, flykt och exil.

 3. Fåglarna

  Av: Vesaas, Tarjei Tipsat av: Magnus Kronlund

  Vacker och sorglig roman med en total inlevelse i huvudkaraktären.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Kurt Levlin den 21 januari 2021