I den tysta minuten mellan

Torvi är 14 år och ska åka till Island för att begrava sin pappa. Han ska åka ensam. "Det är din historia, säger mamma. Det är halva du. Du hör faktiskt dit." Torvi åker iväg på en resa som ska ändra en hel del i hans liv.

14-åriga Torvi har inte träffat sin pappa sedan han var sex år, då han och mamma flyttade till Sverige från Island. Hela pappagrejen har varit en enda stor väntan och ett enda stort svek. Pappa sade att han skulle komma, men han kom aldrig. Gubbjäveln! Torvi bestämmer sig att sluta tänka, sluta sakna, sluta hoppas.

För sent

Så kommer brevet om att pappa Kettil är död. Alla chanser till kontakt är helt och hållet körda. Tillvaron blir grå, tung och allvarlig. Som att springa i vatten.

Torvi ska åka ensam till Island för att begrava sin pappa. "Det är din historia, säger mamma. Det är halva du. Du hör faktiskt dit." Torvi protesterar, men åker till slut. Han åker för att lära känna en person som han knappt minns längre. Som är död.

Frågor och svar

Han åker för att få svar på tusen frågor om sin pappa. Hur han var och varför och hur han dog. Det är många frågor och många olika, lite vaga svar. Sakta, sakta klarnar bilden av en komplicerad person. En manodepressiv person, en alkoholist. Smittar galenskap, undrar Torvi.

Resan förändrar en hel del. Torvi träffar sin släkt, lär känna sin döda pappa, träffar sin gamla barndomskompis Óli och han träffar Ólis syster Lilja.

Författaren Viveka Sjögren har skrivit en vacker sorgesång över en förlorad pappa. Det isländska, kärva är fint beskrivet och sonens förvirring, ilska och så småningom förlikning med situationen är spännande och också lite oroande att följa.

Jag kommer att minnas boken som en av sommarens finaste läsupplevelser.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 11 juni 2012