I Barcelona

Barcelona toppar listorna över populäraste weekendresmål år efter år. Lite tjatigt kan tyckas, men fullt förståeligt. Barcelona är en stad att återvända till.

Columbus staty i Barcelona
För den som inte kan återvända till Kataloniens huvudstad så ofta den önskar, finns det gott om möjligheter att göra det i böckernas och filmernas värld.

Carlos Ruíz Zafón satte för många Barcelona på den litterära kartan med sin Vindens skugga som kom på spanska (La sombra del viento) 2001 och på svenska 2005. Några år senare kom uppföljaren Ängelns lek (El juego del ángel) och visst är det fascinerande romaner med sina suggestiva stämningar, bokmystik, gåtfulla sammanträffanden och kärlek. Gränderna i Barri Gótic kan säkert vissa regniga nätter se ungefär likadana ut som de beskrivs i Vindens skugga. Den utspelar sig efter inbördeskriget, under Francodiktaturens första decennier, medan tiden för Ängelns lek är 1920-talet, under Primo de Riveras diktatur. Båda böckerna är riktiga bladvändare där dimma och virvlande höstlöv eller en tryckande hetta understryker stämningarna.

Växte snabbt

Det fanns intressanta romaner i barcelonamiljö även före Ruiz Zafon. Under 1800-talets sista decennier expanderade Barcelona enormt. Staden bröt sig ur den medeltida stadsmurarnas ramar och den stora stadsdelen Eixample (Ensanche på spanska) planerades efter fransk förebild med kvarteren i ett regelbundet rutmönster. Det var stora ekonomiska krafter med i spelet och detta beskriver Eduardo Mendoza i romanen Undrens stad (La ciudad de los prodigios).

Grácia var tidigare en egen by, men förenades med Barcelona i och

Diamanttorget
med byggandet av Eixample. Här utspelar sig den katalanska författaren Mercè Rodoredas roman Diamanttorget (La Plaça del diamant). Det är 1930-tal och den unga Natàlia låter sig viljelöst dras in i ett äktenskap. Hennes man är nyckfull och beter sig ofta som ett bortskämt barn. Allt eftersom tvingas hon ta tag i sin tillvaro, men när inbördeskriget bryter ut ställs allt på sin spets. Det här är en tunn roman, men full av miljöer och akttagelser.

Uppseendeväckande arkitektur

Det är svårt att bortse från arkitektur och design när man besöker Barcelona. Det stora, centralt planerade Eixample gav utrymme för arkitekterna, med Antoni Gaudí i spetsen, att ta ut svängarna. Är du det minsta intresserad av hur staden har växt fram, så läs Barcelona av Robert Hughes. Här får man följa stadens historia och fysiska uppbyggnad. Det är en faktabok på nästan 600 sidor, men en välskriven och riktigt spännande sådan.

För den som har besökt ett ställe är det kul att känna igen gator, torg och byggnader på film. Flera av den spanske regisören Pedro Almodóvars filmer utspelar sig i Barcelona. Allt om min mamma är en vindlande historia i högt tempo om skådespelare, transvestiter, sjukdom, död och moderskap. Den rymmer mycket tragik, men också humor och hopp.

Bekanta miljöer

Sagrada familia-katedralen Barcelona
Desto svartare, men mycket bra, är Alejandro González Iñárritus Biutiful. Huvudpersonen är döende i cancer och försöker desperat ordna med tillvaron för sina barn. Hans huvudsakliga inkomstkälla är förmedling av illegal arbetskraft, barnens mamma är psykiskt sjuk och det är ingen ände på allt mänskligt och samhälleligt elände som målas upp i filmen. Miljöerna är mest lägenheter och gator i de fattigare kvarteren och det känns nästan konstigt när man ser polisen slå till mot gatuförsäljare på Ramblan eller skymtar Sagrada familia genom ett sjukhusfönster.

Vackert triangeldrama

Vill man stället se något lättsmält passar Woody Allens Vicky Cristina Barcelona bra. Den är mer som en turistbroschyr, kryddad med kärlek, konstnärsskap, vänskap och livsval. Det är en sorts triangeldrama mellan de båda amerikanska väninnorna Vicky och Cristina och den lokale konstnären Juan Antonio. Som extra dramatik dyker också konstnärens neurotiska före detta fru upp. Barcelona stad ska ha sponsrat filmen och miljöerna är attraktiva och alltihop väldigt vackert filmat. Det är däremot lite för mycket skuggiga trädgårdar och anonyma stadsgator för att den ska ge mig den riktiga barcelonakänslan.

Lite bisarrt kan det bli för den som ser de här tre filmerna nära inpå varandra, eftersom rollen som huvudpersonen i Biutiful och konstnären Juan Antonio i Vicky Cristina Barcelona båda görs av Javier Bardem och är väldigt olika roller. Dessutom spelar Penélope Cruz både den gravida nunnan i Allt om min mamma och den neurotiska exfrun i Vicky Cristina Barcelona.


Text: Annika Winning, Minabibliotek.se
Foto: horrgakx @ Flickr.com, Photos.com

 1. Vindens skugga

  Av: Ruiz Zafón, Carlos
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Ängelns lek

  Av: Ruiz Zafón, Carlos
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
  Finns som: Bok
 3. Undrens stad

  Av: Mendoza, Eduardo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Diamanttorget

  Av: Rodoreda, Mercè
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1989
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Barcelona

  Av: Hughes, Robert
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Spanien
  Finns som: Bok
 6. Todo sobre mi madre

  Undertitel: un film = Allt om min mamma
  Språk:
  Spanska Svenska Danska Norska Finska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Spansk film och tv
  Finns som: DVD
 7. Biutiful

  Språk:
  Spanska Svenska Danska Norska Finska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Spansk film och tv
  Finns som: DVD
 8. Vicky Cristina Barcelona

  Språk:
  Engelska Spanska Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 9. Jag dog i Barcelona

  Av: Grill, Claes
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Staden utan tid

  Av: Moriel, Enrique
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 11. Katedralen vid havet

  Av: Falcones de Sierra, Ildefonso
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
  Finns som: Bok
 12. Döden i Barcelona

  Undertitel: [ett fall för Carvalho]
  Av: Vázquez Montalbán, Manuel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
  Finns som: Bok

Hyllning till Katalonien

Av: Orwell, George Tipsat av: Daniel Gunnestam

När folkfronten (den politiska vänstern) segrade i det spanska valet 1936 gjorde Generalen Francisco Franco med stöd av högern en militärkupp, och inledde det Spanska inbördeskriget 1936-1939.

Reseskildringarnas guldålder

Skrivet av: Annika Winning

Perioden 1930 till 1970 kan kallas för reseskildringarnas guldålder. Världen kändes fortfarande ny och massturismen hade inte kommit igång. Media hade inte heller hunnit börja förse oss med intryck från hela världen.

En resa till Pompeji

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Temperaturen i luften känns behaglig. Vi föreställer oss Pompeji under högsäsong, stekande hetta, horder av turister. Reflekterar en stund och känner oss nöjda med att vi valde att åka hit under våren.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Winning den 12 september 2011