Hur svårt kan de va?

En högstadierysare som sakta smyger sig runt hjärtat och trycker till. Så här jobbigt kan det vara i en alldeles vanlig högstadieklass.

Julia, en av de populäraste tjejerna i klassen, har haft det sämsta sommarlovet någonsin. Hon har varit tvungen att hänga med Edith som är både töntig och sjukt barnslig.

Snygga, blyga Daniel vill helst inte vara hemma. Där är bråk och irritation och däremellan iskyla.

Udda fågeln Edith bor ensam med sin bohempappa sedan mamma flyttat iväg till Umeå och blivit konsthallschef.

Nionde klass

Nu är det första dagen i nian och en av klasskamraterna, Björn, dyker inte upp i skolan. Han är i Florida med sina föräldar, påstår fröken. Men hur sannolikt är det på en skala. Daniel har sett honom utanför BUP tillsammans med en vårdare. Björn är nog inlagd på psyket, tror Daniel.

När Julia får reda på det vill hon gottgöra. Hon får dåligt samvete att hon inte varit snällare mot Björn. Åtminstone borde hon ha sagt ifrån till de som mobbade honom. Julia bestämmer sig för att besöka Björn på psyket. Men det är inte alls lätt, rena Fort Knox.

Vardagsspänning

Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson har tidigare skrivit rysaren Ingen ser dig. I den här boken är ämnet mera vardagsgrått och högstadiestruligt men det är osäkert och spännande hela tiden. Det är inga förrymda interner som jagar denna gång. Det är ungdomarnas egna pockande samveten.

Vi får följa samma historia från tre olika perspektiv. Hur svårt kan det vara att vara en bra kompis, en schysst kille.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 22 februari 2012