Hunger

Välskriven skräckroman som tar avstamp i en verklig händelse och förnyar westernromanens arketyper.

Av: Katsu, Alma
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

I juni 1846 drar Donner-Reed-karavanen västerut mot Kalifornien. Med 90 personer i följet uppstår intriger och konflikter. När matförråden krymper och en liten pojke dödas av något okänt börjar de ana att de är förföljda. Av något hungrigt.

Förnyar och överraskar

Hunger av Alma Katsu kan klassificeras som skräck men jag kan rekommendera den även för dem som inte är så bekanta med genren. Den är välskriven och miljöbeskrivningarna och framförallt karaktärerna håller hög kvalitet. Alma Katsu har på ett genialiskt vid gett nytt liv åt några arketypiska westernkaraktärer, som den ensamma cowboyen och den ädle indianpojken. Författaren vågar vrida och vända på historien, den överraskar och följer inte alltid den tråd jag förväntar mig när jag börjar nysta i berättelsen.

Personligen gillar jag westernromaner och som sådan tycker jag att Hunger står sig bra. Historien baserar sig på verkliga händelser vilket ger lite extra krydda, inte när det gäller det hotfulla som gäckar i skogen, men beträffande karaktärer och händelseförlopp.

För mig var det nära att den skulle bli en av årets bästa böcker, men den blev nerskuffad av Stephen Kings The outsider. Men att få utmärkelsen ”Tommys näst bästa skräckbok 2018” är väl inte fy skam?

Fler tips

  1. Ull

    Av: Howey, Hugh Tipsat av: Dehbroa Lindberg

    "Jag vill gå ut." Ord som i silon betyder döden. Du får nämligen som du vill. Du får lämna silon och genom luftslussen ta dig ut i den giftiga världen utanför.

  2. Doktor Sömn

    Av: King, Stephen Tipsat av: Anna Sahlén

    Danny Torrance överlevde sin barndoms trauma men kom inte undan sina alkoholistgener. Nu hotar ondskan en liten flicka med samma slags speciella förmåga som Danny bär på.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 11 januari 2019