Hundhuvud

Det här är en tragikomisk släktroman som utspelar sig under tre generationer i Norge och Danmark från 1930-talet och framåt.

Av: Ramsland, Morten
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2006
Låna
Asger återvänder från Amsterdam till sina hemtrakter i Danmark för att söka sina rötter. Innan farmodern dör vill han be henne berätta om släktens historia. Det gör hon och han får höra de mest häpnadsväckande och ibland också sorgliga historier.
 
Berättelsen om äldste sonen Niels, som blir mobbad för sina stora öron är inte så rolig i sig, men den berättas på ett sådant sätt att man både känner medkänsla och skrattar åt eländet.
 
I centrum står farfadern Askild, en viljekraftig och egensinnig person, som vill styra och ställa. Med nöd och näppe hade han undkommit levande från kriget i Tyskland och tycker att han har rätt att begära lite extra av livet, en fru från en finare familj till exempel.
 
Med sitt eldiga humör och sin konstnärliga själ har han svårt att behålla ett arbete, vilket medför att familjen måste flytta ofta, till slut också från Norge till Danmark.
 
Det finns också inslag av mer svårfångat slag. Ibland håller sig berättaren mer i utkanten av verkligheten, eller vad sägs om en ängel på motorcykel.
 
Läs boken! Den är en läsupplevelse.

Ostende

Av: Mattsson, Eva Tipsat av: Bertine Pol Sundström

Vem tänker på Belgien? Vem funderar någon gång på det lilla landet vid Nordsjöns kust? Belgien är ju så mycket mer än bara Bryssel.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ing-Britt Olofsson den 2 november 2007