Humlor i Sverige

Plötsligt får vi syn på det enkla och omärkliga runt omkring oss och upptäcker hur fantastiskt det är. Så är det att läsa boken Humlor i Sverige, som är skriven av Björn Cederberg och underbart illustrerad av Bo Mossberg.

Humlor är nog den insekt, tillsammans med nyckelpigan, som flest känner sig vänligt inställda till. De är runda och pälstäckta och verkar inte alls lika farliga som getingar trots att de kan stickas, flera gånger till och med.

Hitta dina lokala arter

De flesta känner nog inte till att det finns fyrtio olika sorters humlor i Sverige och att det ska gå att hitta femton olika sorter runt den egna bostadsorten.

Humlor i Sverige erbjuder en hel del hjälp med hur man ska kunna identifiera olika sorters humlor. Om du vill titta närmare på en humla du hittat i lugn och ro är det inte alls nödvändigt att ha ihjäl den. Ett snällare sätt är att fånga den i ett glas med ett grovt papper i botten och låta alltihop stå i kylen en stund, så blir humlan lite groggy och surrar inte omkring så ilsket.

En humlevänlig trädgård

Boken berättar också på ett lättbegripligt sätt en hel del om hur humlorna lever, hur de fortplantar sig och hur de kommunicerar med varandra. Du som vill bli bättre på att ta hand om humlorna runt omkring dig får användbara tips av författarna. Med ett par ord kan det du behöver göra sammanfattas så här: mer humlevänliga blommor och en skräpigare trädgård.

Det är verkligen värt att försöka göra det trivsammare för humlorna. Människan behöver humlor precis lika mycket som vi behöver bin. Bina har fått en hel del uppmärksamhet på senare år, på grund av massdöden som drabbat många bisamhällen.

Smittas av rymlingar

Humlorna hotas också, av samma orsaker som bina. Humlesamhällen som skickas över hela världen för att pollinera växter inne i växthus smiter ut och smittar ner de vilda humlorna med kvalster och sjukdomar. Luftburna bekämpningsmedel dödar förstås humlor likaväl som andra insekter.

Humlor i Sverige går förstås att läsa när som helst på året, men allra trevligast är nog att ha den som sällskap den tid på året när naturen vaknar. Då kan läsningen avbrytas då och då för att spana efter våryra humledrottningar på jakt efter mat och bostad. Hjälp dem gärna på traven genom att lotsa dem till närmaste krokus!

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Våra artiklar om trädgård och odling

Skrivet av: Anna Östman

När vintern har släppt sitt grepp kan vi återigen rensa bort fallna löv, sätta frön och gå på trädgårdsmässa. Vi har samlat några av våra många artiklar på temat trädgård och odling våren till ära.

Fågelsång

Av: Pedersen, Jan Tipsat av: Staffan Olofsson

Många njuter av att vistas i naturen så här års. I skogen sjunger varje fågel efter sin egen pipa.

A gap in nature

Av: Flannery, Tim Tipsat av: Anna Östman

En både sorglig och intresseväckande bok om de djurarter som vi har förlorat under de senaste 500 åren.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 13 maj 2013