Huggarna

Blod, svett och vedhuggning. Om att försöka överleva Vinterkriget 1939.

Av: Jacobsen, Roy
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2007
Låna
Timmo, vedhuggare och byoriginal i Suomussalmi - en liten stad nära ryska gränsen, vägrar ge sig iväg när ryssarna står för dörren. Order har kommit att stan ska brännas och att inget ska få falla i ryssarnas händer. "Krig utan bränder är som korv utan senap" heter det i boken men något enstaka hus blir kvar och där finner Timmo vad han behöver för sin överlevnad.
 
Att överleva är nämligen vad det hela handlar om och att dessutom som krigsfånge överleva med mänsklig värdighet är en än större bedrift. Själv fånge blir han arbetsledare för ett gäng stridsodugliga och illa medfarna ryssar som snart kommer att se honom som räddare, ja rent av som en ängel.
 
Rättfram, orädd och sanslöst envis lyckas han göra små mirakel i det vita helvete som kriget utgör. En kopp kaffe och någon som sköter om ens köldskador vänder eländet till det uthärdliga. Timmo blir en krigshjälte i hemmafrontstappning - en vedhuggare som fäller träd med dynamit och har skrattet och sin sisuhumor som vapen.

Gränser

Av: Jacobsen, Roy Tipsat av: Lennart Kihlberg

I berättelser med både spetsfundig humor och existentiell ångest får vi följa ett antal luxemburgska medborgares öden under det andra världskriget.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 27 juni 2007