Hon skriver in feministisk duodji i historien

Hon både motsätter sig och anammar slöjdtraditioner. Sofia Ricklund Lidgren skapar duodji i glas, som en del i sitt projekt för feministisk forskning om sameslöjd.

Sofia Ricklund Lidgren står vid en rosa vägg på Tráhppie
För den som är bekant med traditionell sameslöjd, duodji, är kanske det mest slående med Sofia Ricklund Lidgrens konst hennes val av material. Föremålen i utställningen "Black wind, fire and steel" är till stor del gjorda av glas. Men utställningens andra viktiga beståndsdel är inte lika direkt och visuell.

– Nu jobbar jag mycket med text, vilket är minst lika viktigt som själva grejerna.

Utställningsbroschyren, om vi ens kan kalla den något så enkelt som "broschyr", har därför en central plats i utställningen på Tráhppie i Umeå och har precis som föremålen ett tydligt visuellt uttryck.

En viktig pusselbit

Hela utställningen är dessutom en förundersökning till en publikation där Sofia Ricklund Lidgren undersöker materialtraditioner inom duodji och konsthantverk, och en del av hennes projekt "Feministisk research i duodji". Där undersöker hon hur upphovspersoner själva skriver om slöjd och om samisk slöjd, jämfört med hur någon annan skriver om detsamma.

– Traditionell slöjd är från en tid, och jag gör slöjd från en annan tid. För det är klart att slöjd ser olika ut från tid till tid och då tycker jag att det är viktigt att få med historieskrivningen.

– Det här är ju ett test också, kan man skriva så här om slöjd? säger hon och lyfter upp utställningsbroschyren.

Slöjdar i glas

En av Sofia Ricklund Lidgrens kåsor i glas
Eftersom Konstfack-utbildningen som Sofia Ricklund Lidgren gick heter "Keramik och glas" hann hon också testa att arbeta med keramik, men det passade inte riktigt hennes ändamål. Hon berättar att det finns en snabbhet i glaset som inte finns i keramik. Keramik går att lämna vind för våg och återkomma till, men glas måste hanteras snabbt medan det är varmt och det som påbörjats måste avslutas.

– Det är lite snabba ryck med glas och det gillar jag.

Hon använder endast små detaljer av traditionella duodji-material som horn och skinn, men det hon ägnar sig åt är fortfarande slöjd. Metoderna är mer traditionella än materialen.

– Jag slipar mycket i glas för att behålla något slöjdigt i tillverkningsmetoden, så att säga.

– Jag hade inte jobbat med glas innan jag började på Konstfack. Det är det som är tjusningen med slöjd tycker jag, att man tar det material som finns.

Reder sig själv

Detaljer från Sofia Ricklund Lidgrens knivar i glas och stål m.m.
Hon började också använda former som hon själv kände igen och i utställningen finns både kåsor och knivar med. Hon kom visserligen i kontakt med traditionell slöjd under sin uppväxt i Lycksele, men inte i någon ovanligt stor utsträckning. Om det är något hon har med sig hemifrån, så är det en känsla hon beskriver som en typ av händighet med självförtroende.

– Det fanns hantverk och den där känslan av att om det är något man behöver så tillverkar man det själv. Man står inte handfallen liksom.

Sofia Ricklund Lidgren har länge gått i kreativitetens spår. I gymnasiet läste hon estetiskt program med inriktningen bild och form på Tannbergsskolan i Lycksele, samhället där hon också är uppvuxen. Till Konstfack gick vägen genom Umeå.

– Jag gick Umeå konstskola på Umedalen och folk runt omkring mig sökte till Konstfack, så då sökte jag också och så kom jag in. Jag hade inte riktigt koll på vad det var innan, har jag behövt erkänna för mig själv senare.

Texten som maktredskap

Black wind fire and steel omslag
Det var under sin utbildning på Konstfack som Sofia Ricklund Lidgren hittade fram till texten och insåg hur viktigt det är att skriva om konst och förankra den i något. Hon uppskattade också att få jobba mycket mer med teori och vikten av att som konstnär ha en riktning och en vilja att åstadkomma något.

– Det är ett maktredskap. Det ligger en makt i mitt ord, om jag säger att det här är samisk slöjd fast det är gjort av glas.

Historieskrivning blev också viktigt för henne. I utställningstexten skriver hon att "Slöjden har för mig främst fungerat som en historieberättare och jag har genom den till exempel fått ge utlopp för frustration inför olika strukturella orättvisor som drabbar mig ibland, bara för att jag är kvinna."

– Det finns och då ska det finnas med i historien. Punkt slut.

Har du något som du skulle vilja tipsa våra låntagare om?

Andréa Amft har skrivit en avhandling som heter Sápmi i förändringens tid som jag varit väldigt viktig för mig i sin koppling till konst.

Professor Gunvor Guttorm är också en inspirationskälla, med sin helhetssyn på duodji och arbete för kunskapsförmedling mellan slöjdare.

Du kan besöka utställningen "Black wind fire and steel" på Tráhppie i Umeå till och med den 21 augusti 2016.


Text och foto: Anna Östman, Minabibliotek.se

 1. Sápmi i förändringens tid

  Undertitel: en studie av svenska samers levnadsvillkor under 1900-talet ur ett genus- och etnicitetsperspektiv
  Av: Amft, Andrea
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Samer
  Finns som: Bok
 2. Duodjáris duojárat

  Undertitel: duddjon ealiha duodjedigaštallama : artihkkalčoakkáldat
  Av: Guttorm, Gunvor
  Språk:
  Nordsamiska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Konsthantverk
  Finns som: Bok
 3. Gietkka

  Av: Guttorm, Gunvor
  Språk:
  Nordsamiska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Konsthantverk
  Finns som: Bok

Sökte utlopp för det subjektiva

Skrivet av: Anna Sahlén

Katarina Pirak Sikku berättar om sin senaste stora utställning och om vad som ledde in henne i ett konstnärskap som rymmer mörker, stillhet och skönhet men också en uppgörelse med vad som varit.

Berättar med kontraster

Skrivet av: Hans Millgård

I Eva Lindströms böcker gäller det att ha ögonen med sig, då bilden kan berätta oändligt mycket mer än texten. Men även för denna framgångsrika illustratör och författare var vägvalen inte alltid solklara.