Homo line
Ett hav skiljer Sverige och Finland åt och där ute någonstans befinner sig bokens huvudperson, ständigt på väg och aldrig riktigt hemma.
Att hata Finland och åka till Sverige eller att vara i Finland och hata Sverige. Huvudpersonen i Homo line har lämnat Helsingfors för Stockholm, men inuti brusar en stark hemlängtan. Frågan är bara om ett hemma verkligen existerar, om det någonsin har gjort det.
Inre dragkamp
I Stockholm måste hen konfronteras med svenskar med dålig koll på Finland och bastur som aldrig är nog varma. I snögloppet gläds hen åt att få prata finska med finlandssvenskar.
Helsingfors var en plats att lämna, inskränkt och tröttsam. Men det finns homofobi i Stockholm också och det är svårt att känna sig hemma bland fräschhetens ideal. Och vad händer när gentrifieringen även visar sig i Helsingfors?
Edith Hammars seriedebut fångar känslan av att dras åt olika håll samtidigt. Den skildrar den knepiga relationen mellan Sverige och Finland såväl som en nostalgisk längtan efter sådant vi kanske aldrig tyckte om men som nu illustrerar "hemma". Måste man hata den ena platsen för att kunna vara på den andra?
Identitet och tillhörighet
Homo line är en serieroman om identitet och tillhörighet, om frigörelse från och försoning med sin bakgrund. Illustrationerna är svartvita och organiska. De kombinerar vardagliga detaljer med symbolik, på ett sätt som förstärker berättelsen. Resultatet är både underhållande och träffande.