Hjärtat som symbol och motor

Hjärtan är ett populärt klottermotiv och en symbol för toaletter och dass. När vi blir kära känns det i hjärttrakten. Och vem är egentligen den där Valentin som vi firar på alla hjärtans dag?

Staty hand håller i hjärta
Foto: Photos.com
Texten skrevs 2010 och uppdaterades 2019.

Hjärtsymbolen är alla uttalade romantikers ledstjärna. Den är inte särskilt lik ett människohjärta, trots att starka känslor ofta gör sig påminda i mellangärdet hos oss. Hjärtsymbolen är mer lik hjärtat hos en ko än vårt eget.

Medicin och utsmyckningar

En utrotad fänkålsliknande ört, Silphium-växten, hade hjärtformade frön, som enligt antikens vetenskapliga avhandlingar främst användes som preventivmedel. De hjälpte även mot hosta, feber, värk och vårtor, men det förstnämnda bruksområdet i kombination med fröets form skulle kunna förklara varför hjärtsymbolen ser ut som den gör.

Anledningen till varför utedass pryds med hjärtan är lite mer oklar. Hjärtat användes som utsmyckning på många sätt inom allmogekonsten så denna dass-symbolik kanske inte ens har att göra med hur hjärtat ser ut.

Inte bara en Sankt Valentin

Flera historiska Valentin delar namnsdag den 14 februari, men den kanske mest kände var en kristen präst som blev halshuggen på grund av sin tro i antikens Rom just denna dag. Inom den katolska kyrkan firades Sankt Valentin fram till 1970-talet för att han hade hjälpt en flicka att få tillbaka synen. Sedan medeltiden har Valentins namnsdag varit förknippad med romantisk kärlek.

Utklippta hjärtan ur papper
Foto: Photos.com
Svenskans vanligaste hjärtmetaforer handlar om att vara en god person. Det uttrycks till exempel som "att inte ha hjärta till något" eller "att ha hjärtat på rätt ställe" .

Främst handlar våra hjärtliga uttryck också om kärlek, både platonisk och romantisk, vilket kan förklaras med att många starka känslor känns i maggropen och däromkring.

Kroppens kärleksreaktion

När vi ser den vi är förälskad i sker en invecklad process i kroppen som går ohyggligt snabbt när den väl sparkats igång. Ögat registrerar det ljus som bryts i olika våglängd beroende på hur den vi är förälskad i ser ut och vad den exempelvis har för färg på kläderna.

Sedan skickar ögat denna information till syncentrum i bakre delen av hjärnbarken via synnerven. I den limbiska hjärnan tas sedan informationen emot. Denna del av hjärnan hanterar även andra sinnesintryck och invärtes händelser som puls och temperatur.

Gammal teckning över människans anatomi
Foto: Photos.com

Signaler skickas från den limbiska hjärnan till neocortex, där alla medvetna känslor sitter. Människan är ett av de få däggdjur som är medveten om sina känslor, även om vi kanske inte alltid förstår att det är just förälskelse det handlar om.

Lyckorus och hjärtslag

I långtidsminnet kan gränslöst med upplevelser och fakta om kärleksobjektet lagras och när personen dyker upp i synfältet plockas detta fram med hjälp av ledtrådar utifrån det upplevda sammanhanget.

Hjärnan meddelar sig sedan vidare med hjälp av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin, tillsammans med det kraftfulla och amfetaminliknande ämnet PEA. Detta ämne gör att hjärtat slår snabbare, man känner sig lyckorusig och mer framåt. Det kan i sin tur även påverka både matlust och sömn.

Detta kan alltså vara en förklaring till varför en förälskad person väljer att rita hjärtan på ett papper medan ett litet leende sprider sig på läpparna. Det är en djupt rotad handling, såväl socialt som biologiskt.

 1. Vill ha dig

  Undertitel: att hålla lusten levande i långa förhållanden
  Av: Perel, Esther
  Språk:
  Publiceringsår: 2007
  Finns som: Bok
 2. Skrivet på kroppen

  Av: Winterson, Jeanette
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Den store Gatsby

  Av: Fitzgerald, F. Scott
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1974
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt till svenska
  Finns som: Bok
 4. Den engelske patienten

  Undertitel: [roman]
  Av: Ondaatje, Michael
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Jane Eyre

  Av: Brontë, Charlotte
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. Borta med vinden

  Av: Mitchell, Margaret
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1937
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Sund kärlek

  Undertitel: en bok om dysfunktionella relationer och äkta kärlek - och om hur man steg-för-steg bygger upp och utvecklar friska och fungerande förhållanden
  Av: Gorski, Terence T
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Känsla|Känslor, känsloreaktioner
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 11 februari 2010