Hjärnpunka

Det blir lätt fort och fel för Leo. Som självmålet till exempel. Ibland blir det bra ändå, men det gäller att våga. Läs om Leo, de sista veckorna i sexan.

Av: Cederborg, Staffan
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Leo Hoffman gör det absolut snyggaste målet i världshistorien. I stil med Zlatans. Men, det blir inget jubel och han hinner faktiskt hindra sina armar från att åka upp i luften. Snyggaste målet var nämligen ett självmål.

Kricke i samma lag hotar att "skära kuken av honom" om han inte slutar i laget. Krickes pappa skäller också ut Leo. Coola, vackra Isabella i klassen ler faktiskt mot honom och säger något tröstande. Hon log, mot honom!

Självmålskungen

Djuret, Leos bästa kompis, tror att Leo fick hjärnpunka. Han blir självmålskungen och det är ändå inte helt negativt. Tjejerna vänder sig om. Men ska han sluta i laget, för att Kricke hotar? Han kanske kan skada sig själv för att komma undan, men det kräver ändå mod och beslutsamhet.

Som att hoppa från övervåningen, eller släppa pappas verktygslåda på foten, eller låta grannhunden bita honom. Han får skjuta upp beslutet lite, först är det klassresa till Stockholm och Grönan. De går på Naturhistoriska museet och prinsessan Madeleine ska inviga utställningen.

Leo blir fotograferad med prinsessan och får en kyss. Wow! Förstasidan i tidningen. Sedan Grönan och Fritt fall som inte slutar så bra.

Hjärnpunka av Staffan Cederborg är en grymt rolig bok om mellanstadiet, fotboll, vänskap och kärlek. En bok i stil med Bert och Sune-böckerna, men mycket mer. Mer nyanser och klasskänsla, mer av vänskap och mod.

Balladen om en bruten näsa

Av: Svingen, Arne Tipsat av: Annika Edlund

Bart och mamma bor i en sunkig etta. Hon vill att han ska boxas för att bli tuff. Själv älskar han operasång. I skolan är han luft för de flesta utom Ada. Hon hälsar på hemma till och med, men kan dessvärre inte hålla tyst om hur Bart har det. Snart vet alla.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 4 juni 2015