Hjärnan är stjärnan

En intressant och användbar bok om etiska dilemman i hjärnforskningen och hur hjärnan fungerar i vardagen.

Hjärnforskningen befinner sig i en spännande fas, och det har kommit flera intressanta böcker om hjärnan de senaste åren. I Hjärnan är stjärnan beskriver forskaren Kaja Nordengen de senaste rönen på ett vardagsnära sätt som kan intressera en bred publik.

Hjärnan är det enda av kroppens organ som inte kan ersättas. Om det blir tekniskt möjlig att transplantera en hjärna i framtiden kommer vi att ställas inför många komplexa frågor. Eftersom personligheten finns i hjärnan, skulle vi då kunna tänka oss att byta hjärna för att rädda någons liv? 

Bryt dina ovanor

Boken tar upp hjärnans olika delar och funktioner. I hjärnan finns minnet, känslorna, lokalsinnet, intelligensen och humorn. Det finns tydliga illustrationer och verklighetsnära exempel på hur hjärnan fungerar i vardagen.

Det blir riktigt intressant när författaren går in på hur hjärnan lurar dig att göra dåliga val, trots att du har bestämt dig för något annat. Boken kan läsas enbart av intresse, men kan även fungera utmärkt som ett verktyg om du vill förstå hur du förändrar ett beteende eller en ovana i din vardag.

 1. Charmen med tarmen

  Av: Enders, Giulia Tipsat av: Anna Sahlén

  En entustiastisk beskrivning av vårt inre liv, där bakterier spelar en betydande roll för vår hälsa och vårt välbefinnande.

 2. Den skakande kvinnan

  Av: Hustvedt, Siri Tipsat av: Anna Sahlén

  I försöken att förstå sin egen kropps reaktioner går författaren Siri Hustvedt genom forskning kring hjärnan och vårt medvetande.

 3. Blackout

  Av: Cahalan, Susannah Tipsat av: Hanna Widman

  "När min hjärna blev min fiende" är den mycket passande undertiteln på den här både skrämmande och intressanta självbiografin.

 4. Den lärande hjärnan

  Av: Klingberg, Torkel Tipsat av: Victoria Edman

  Det här är en välskriven, innehållsrik, mycket intressant och oväntat lättillgänglig bok om hjärnan.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 12 januari 2018